Lektiehjælp

Frivillig fredag hylder frivilligt arbejde

28.09.17
Frivillig Fredag fejrer de frivillige i hele landet. Mange af bibliotekets aktiviteter kunne ikke gennemføres uden de frivilliges store hjælp. På Ballerup Bibliotekerne siger vi tak til alle frivillige og giver her et kig ind i et af områderne: lektiecafeen.

- Jeg siger, at jeg skal på biblioteket for at låne bøger, men i virkeligheden vil jeg bare hilse på lektiehjælperne

Frivilligt arbejde får Danmark til at hænge sammen. De frivillige giver hjælp til dem, der har brug for en ekstra hånd, om det er til træning i håndboldhallen, en besøgsven på plejehjemmet eller lektiehjælp på biblioteket.

Frivillig Fredag – som i år er den 29. september - er en anledning til at fortælle om de frivilliges indsats. Noget af det, der gør det frivillige arbejde så værdifuldt, er at det skaber fællesskaber. Vi mennesker mødes, lærer hinanden at kende, lærer af hinanden og knytter bånd.

Lige netop det er vigtigt for en af Ballerups frivillige, Thorkild Krejberg, som hver eneste uge i de seneste otte år har været lektiehjælper på Ballerup Bibliotek. Siden han sluttede sit erhvervsaktive liv som seminarielærer har han hjulpet masser af unge mennesker med lektier og studieforberedelse. Og for ham er det en stor glæde. ”Det er noget særligt at gøre noget af lyst og interesse og ikke for at få løn”, forklarer Thorkild Krejberg. ”Det er sjovt at bruge de ting, man kan. Og jeg føler mig faktisk beæret over, at et ungt menneske gider høre på mine råd og oven i købet er taknemmelig for min hjælp. Sådan var det jo sjældent, da jeg arbejdede”.

Varme venskaber

To af de unge kvinder, som Thorkild Krejberg har hjulpet med lektier gennem flere år er Kainat Mir på 23 med pakistansk baggrund og Shida Tahami på 25 med iranske rødder. Begge Balleruppiger har flittigt brugt lektiecafeen på Ballerup Bibliotek hele vejen gennem gymnasiet. Faktisk mødtes pigerne og blev veninder ind over matematikhæfterne, og det menneskelige møde har været en meget stor del af deres erfaring med frivillig lektiehjælp. Ud af de ugentlige lektiemøder er vokset varme venskaber pigerne imellem og i høj grad også med deres lektiehjælper.

Kainat havde sat sig for at blive bedre til matematik og fik rigtig meget ud af den grundige vejledning, hun fik i lektiecafeen. Her var der god tid til at diskutere med underviseren, og Kainat fik hurtigt styr på matematikken. ”Senere kom jeg til at snakke med Thorkild Krejberg”, fortæller Kainat. ”Han elsker dansk sprog og litteratur, og det fik mig til at få lyst til at også at gå til lektiecafe med dansk. Senere kastede jeg mig over samfundsfag, så det var faktisk de fleste lektier, jeg fik lavet i lektiecafeen”. Kainat fortæller, at det var i lektiecafeen, at hendes interesse for samfundsforhold blev tændt. Og det var det, der gav hende lysten til at læse jura.

I dag er hun flyttet til Århus, hvor hun er i gang med sidste del af jurastudiet. Hun kommer dog ofte til Ballerup for at besøge familien og stikke op på biblioteket. ”Jeg plejer at sige, at jeg skal på biblioteket for at låne bøger”, griner Kainat, ”men i virkeligheden kommer jeg mest for at hilse på lektiehjælperne”.

 

En hyggelig del af ugen

De tætte bånd til lektiehjælperne betyder meget for både Kainat og veninden Shida, som også studerer jura, men på Københavns Universitet.

”Jeg var bange for at virke dum, første gang jeg kom til lektiecafé”, husker Shida, ”men det blev så hyggeligt og næsten venskabeligt, og jeg kunne mærke, hvordan jeg udviklede mig. Kainat og jeg taler tit om, at vores lektiehjælper Thorkild er blevet vores nære ven. Vi har delt så meget med ham i lektiecafeen gennem vores gymnasietid, at han er som en del af vores to familier”. Kainat og Shida mødes med deres rutinerede lektiehjælper og hans kone flere gange om året. ”Vi spiser jule- eller nytårsmiddag sammen, eller også mødes vi bare på en café og snakker om alt det, der sker i vores liv”.

Shida klarede sig egentlig godt i gymnasiet, men følte sig usikker – det var det, som fik hende til at opsøge lektiecafeen på Ballerup Bibliotek. Det var især matematikken, der drillede. Lektiecafeen blev hurtigt en hyggelig del af ugen og ikke en sur pligt, så efterhånden tog Shida også lektier med til sprogfagene og samfundsfag. Shida og Kainat er enige om, at det er lektiecafeen og den tætte relation til underviseren, der skal have en stor del af æren for deres gode eksamener, og at de nu er kommet så langt med studierne.

 

Vil gerne give noget tilbage

Kainat har selv engageret sig i frivilligt arbejde i Århus, hvor hun bl.a. hjælper ved retshjælpen for udlændinge. Også Shida vil gerne lave frivilligt arbejde, hvor hun kan bruge sin viden om jura. ”Jeg er evigt taknemmelig for de frivillige lektiehjælpere, og jeg vil gerne give noget tilbage, for jeg har selv fået så meget af de frivilliges lektiehjælp”, slutter Shida.

Thorkild Krejberg anbefaler varmt andre at engagere sig i frivilligt arbejde. ”Tænk på, at der er så meget mere i det, end de timer, du lægger”, forklarer han, ”Vi frivillige får så meget igen”.

Du kan selv blive frivillig på Ballerup Bibliotekerne, hvad enten det er til lektiehjælp, hjælpe med cafeerne, stable dit eget arrangement på benene eller noget helt andet. Læs mere  her: https://bib.ballerup.dk/nyheder/aktuelt/vil-du-gerne-vaere-frivillig-paa...