Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokalitet
Salen
Target
For voksne
Foredrag og debat

Fremtidens RNA-medicin

18.04.23
Livestreamet videnskabsforedrag

De fleste af os har fået RNA-medicin i form af en coronavaccine, og effekten har langt hen ad vejen været meget tilfredsstillende, men RNA kan bruges til meget mere end at vaccinere mennesker.

Hør om den nyeste forskning i RNA-medicin, hvor forskere laver RNA i laboratoriet og fører det ind i celler. 

Du vil også blive klogere på den RNA-medicin, der findes allerede, og den forskning der potentielt kan bane vejen for, at vi i fremtiden kan kurere sygdomme ved blot at indtage en RNA-pille.
RNA og DNA

Kemisk set er RNA meget lig DNA, som er den primære bestanddel i vores arvemasse, men RNA opfører sig anderledes og opfylder en helt anden rolle i vores celler. Dette gør, at RNA kan bruges medicinsk til meget mere end vacciner.

RNA kan for eksempel hjælpe kroppen med at programmere sine immunceller til specifikt at angribe kræftceller. 
Det kan også kode for livsvigtige proteiner, som er blevet beskadiget i forbindelse med genetiske sygdomme som fx cystisk fibrose og muskelsvind. 
RNA kan også designes til at angribe og fjerne inflammatoriske stoffer i forbindelse med autoimmune sygdomme som diabetes og gigt..

Er RNA fremtiden?

Før RNA kan blive en udbredt del af vores medicinske behandlinger, er der dog en række problemer, forskerne skal løse. 

Helt grundlæggende har vi fx brug for bedre metoder til at føre RNA-medicinen ind i kroppen. Metoder der sikrer, at RNA-molekylerne kan modstå kroppens forsvarssystemer og uskadt nå frem til målet.

Aftenens foredragsholdere er postdoc i nanoscience Mette Galsgaard Malle fra Aarhus Universitet og professor i nanoscience Jørgen Kjems fra Aarhus Universitet

Tirsdag den 18. april kl. 18.45-21
Kulturhus Måløv
Gratis billetter