Hvad er Tech-teket?

Tech-teket er dit teknologiglade deleværksted

Her kan du både møde kreative sjæle, iværksættere, pensionister, teknologi-interesserede, børnefamilier, jobsøgende, studerende, foreninger og andre nysgerrige mennesker. Du finder Tech-teket makerspace på øverste etage på Ballerup Bibliotek.

I Tech-teket finder du en lang række maskiner, der kan understøtte og virkeliggøre dine ideer. Der er både maskiner til at lave fysiske prototyper som 3D printer, laserskærer og storformatprinter og computere med programmer til at skabe digital grafik.

I Tech-tekets åbningstid står en af bibliotekets ansatte klar til at give en hånd med at bruge stedets maskiner.

Åbningstider i Tech-teket:

Normale åbningstider: 
mandag - onsdag 13.30 - 18.00
torsdag 13.30 - 19.00
lørdag 10 - 14

Åbningstider i vinterferien: uge 7 (d. 12 - 15. feb.)
Man - Tors: 10 - 14
Lør: 10 - 14

Maskinerne kræver, at du bliver introduceret til deres muligheder og begrænsning, før du kan bruge dem selv. Det kan du naturligvis blive hos personalet, men det bedste sted at komme i dybden med det hele, er på vores introkurser, som afholdes af vores kompetente gruppe af frivillige. Kurserne finder du under Det sker her på hjemmesiden.

Alle voksne, unge og børn ifølge med en voksen er velkommen til at komme op og arbejde, eller bare se værkstedet i vores betjente åbningstid, og du skal ikke at reservere tid for at bruge stedet eller maskinerne.

OBS: En enkelt, tak!
Ballerup Bibliotekerne har et Makerspace, for at brugerne kan lære maskinerne og softwaren at kende og udvikle kompetencer inden for fremstilling med digitale redskaber. Fokus er derfor på forløbet fra idé til færdig model og ikke på produktion, og som bruger må du derfor kun lave et enkelt eksemplar af dit design. Spørg personalet, hvis du er i tvivl. Bibliotekets personale vil forsøge at hjælpe dig med, hvor du kan tage hen, hvis du har brug for to eller flere af samme design.

Hvem ejer det, jeg laver? (Copyright)
Tanken bag mange makerspaces er, at man deler sit design til fri afbenyttelse af andre makers. Derfor er en af vores regler, at alt hvad du designer og producerer på vores maskiner, automatisk bliver mærket som "CC0 Public Domain" - altså har andre lov til at lave deres egen kopi af dit design eller at bygge videre på dit design, uden at skulle give dig anerkendelse for det. Dette overskriver naturligvis ikke eksisterende rettigheder, hvis du fx bruger designs, der i forvejen er copyright på - fx Disney-figurer.

Hvis du ikke ønsker at dit værk skal være frit tilgængeligt for andre, må du selvfølgelig stadig gerne benytte vores maskiner. Det er dog dit eget ansvar at få slettet filer fra de forskellige computere, USB-pinde, SD-kort osv, som du måtte have lånt hos os. Vi vil selvfølgelig være behjælpelige med dette, så vidt muligt.

Copyright er et kringlet emne, men vi vil gøre vores bedste for at vejlede dig, hvis du har spørgsmål til det, når du kommer i vores værksted. Du kan læse mere om "CC0 Public Domain" på Creative Commons her

Hvorfor skal biblioteket have et makerspace?
Bibliotekets formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Det gør vi allerede i stor stil ved at stille fysiske og elektroniske materialer til rådighed, men med Ballerup Biblioteks Tech-teket går vi skridtet videre ved også at stille den nyeste teknologi til rådighed for borgerne.

Verdensmål 4: kvalitetsuddannelse
Med Tech-teket støtter Ballerup Bibliotekerne op om arbejdet med at ”sikre alle mere lige adgang til uddannelse og at fremme alle borgeres muligheder for livslang læring”.