Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Foredrag og debat

Kvantefysikken - atomernes vilde verden

04.10.22
Livestreamet videnskabsforedrag fra Aarhus Universitet

Hør om de eksperimenter og teoretiske overvejelser, der førte til Niels Bohrs berømte og omdiskuterede atom- og kvantefysik. 

Den danske fysiker Niels Bohr foreslog i 1913 en model for atomernes opbygning, som minder om planeternes kredsløb om Solen i Solsystemet. 
Bohrs teori blev en forløber for den såkaldte kvantefysik, hvis formler er utroligt præcise.

Atomernes vilde verden
Der er underlige ting på færde, når kemikere og fysikere beskriver atomernes og molekylernes opførsel: dels er de mikroskopiske partikler tilsyneladende flere steder på samme tid, indtil vi måler på dem, dels giver målingerne altid tilfældige resultater.
De videnskabsmænd, som skabte teorien i årene 1900-1930, blev aldrig enige om hvordan vi skal forstå kvantefysikkens mere paradoksale sider. 
Samtidigt med at vi i dag anvender teorien med succes – på alt fra stjerners fødsel og død til mikrochips i computere, smartphones mv. – diskuterer fysikere stadig kvantefysikkens dybere betydning.

Still crazy after all these yearsKvantefysikken er ”Still Crazy After All These Years”, og store internationale forskningsprogrammer arbejder nu mod snedige anvendelser af kvantefysikkens særeste egenskaber i superhurtige kvantecomputere, der regner på flere tal på samme tid, og mod nye teknologier til sikker telekommunikation og præcise målinger, som benytter særligt skrøbelige kvantetilstande af lys og atomer.

I foredraget diskuterer professor Klaus Mølmer de eksperimentelle observationer og teoretiske overvejelser, der førte til Bohrs atomfysik og til kvantefysikkens teoretiske formler. Niels Bohr udtalte, at ”…hvis nogen siger han kan tænke over kvanteproblemerne uden at blive svimmel, viser det blot at han ikke har forstået den mindste smule af dem”.

Professor i kvantefysik Klaus Mølmer vil forsøge at dele ud af sin egen svimmelhed over kvantefysikken, dens vidt forskellige fortolkninger og dens seneste teoretiske og eksperimentelle landvindinger.

Med denne aktivitet støtter Ballerup Bibliotekerne op om FNs verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse: Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring.

Tirsdag den 4. oktober kl. 19-21
Kulturhus Måløv
Gratis billetter