Mit Øhop Eventyr i Grækenland: En Litterær Odyssé!
Her sidder jeg, Aleksandra, en tirsdag eftermiddag, og prøver at formidle bare lidt af de litterære oplevelser, jeg havde med på min ferie i år!
Af Aleksandra Novaković
Ofte finder jeg mig selv tiltrukket af krimier og hjertevarme kærlighedsromaner. Alligevel vender jeg altid tilbage til de mere personlige genrer og forfattere, der formår at nedskrive menneskers flugt eller krise som jeg kan relatere til. Det er som at se en film baseret på mine bekendtes historier, deriblandt min egen, da min familie i begyndelsen af 90'erne flygtede fra krigen i Bosnien. Sidenhen har de levet et todelt liv fyldt med længsel og melankoli - men også lykke og rugbrødsmadder.
Bøger, der beskriver kampen for livet, giver mig et indblik i min families kamp for overlevelse og de tanker, man nu står med i en krisesituation. Vigtige fortællinger, især for dem, der ikke har haft sådanne kriser tæt på livet, men som ønsker et indblik.
Nå...men hvad læste jeg så?
Sommeren er endelig kommet, og jeg besluttede at tilbringe min ferie på et øhop eventyr i det smukke Grækenland sammen med min mand. Med rygsækken pakket og en følelse af eventyr i hjertet begav vi os ud på en uforglemmelig rejse gennem solbeskinnede øer og krystalklare farvande. Og hvad kunne være bedre end at ledsage mit eventyr med nogle gode bøger?
Slægten af Dragana Mladenovic
Undervejs på min rejse fandt jeg en sand perle i form af Dragana Mladenovics prosalyrisk værk "Slægten". Digtene inviterer læseren til at reflektere over egne familiemæssige forhold og de kompleksiteter, der kan opstå i sådanne dynamikker efter krigstraumer. Den handler om to familier, en serbisk og en bosnisk, som prøver at forholde sig til konsekvenserne af krigen i Jugoslavien i 1990’erne. De er forbundet via en fremmed mand. Den sætter fokus på kærlighedens, forståelsens og tilgivelsens betydning inden for familien. Dragana Mladenovics bog er en tankevækkende fortælling, der skildrer familieforholdets mange facetter. Bogen formår at udforske de komplekse følelser og relationer, der opstår i en familiesammenhæng, og giver læseren stof til eftertanke omkring deres egne familiemæssige bånd. Slægten er en bog om kvinders overlevelse – fysisk, mentalt og moralsk.
En bøn til havet af Khaled Hosseini
Mens jeg fortsatte mit øhop eventyr, blev jeg også fanget af Khaled Hosseinis "En bøn til havet". Hosseini, en mester i at skrive emotionelle fortællinger, skuffede ikke med denne bog. Fortællingen udspiller sig som en monolog, hvor en far taler til sin søn, Marwan, mens de venter på at tage afsted i en overfyldt båd, der skal bringe dem til sikkerhed. Gennem faderens ord pensles et billede af det liv, de efterlader bag sig, og de farer, de står over for under deres flugt. Han skildrer de rædsler og traumer, som flygtninge oplever, samtidig med at han kaster lys over deres håb og styrke til at overvinde modgangen. Selvom "En bøn til havet" er en kort roman, efterlader den en dyb indvirkning på læseren. Den minder os om den menneskelige styrke, kærlighedens kraft og den uendelige stræben efter håb, selv i de mørkeste tider.
En bøn til havet er et forsøg på at ære de mange millioner familier, der bliver revet fra hinanden og tvunget til at forlade deres hjemland," - Khaled Hosseini
Begge bøger mindede mig om, hvor dyrebar vores familie og rødder er og hvor langt vi er villige til at gå for at skabe en tryg base for vores elskede.