Litteratur

Nye bøger om livet mellem to kulturer

I anledning af Geeti Amiris besøg i oktober

Af Cecilie Damgaard Morales Bondy

Tags

romaner

Til oktober lagde debattør og forfatter, Geeti Amiri, vejen forbi Ballerup Bibliotekerne. Amiri udgav selvbiografien “Glansbilleder” i 2016, der bl.a. handlede om kærlighed, identitet og ikke mindst det at være ung mellem to kulturer.

I år er hun aktuel med sin første roman, “Mosaik”, der har mange af de samme temaer som "Glansbilleder". I den anledning har vi her fundet tre anmelderroste nye bøger, der handler om at være ung og mellem to kulturer – i Danmark, Frankrig og Norge.

”Genopdragelsen” af Anton Geist m.fl.

Bogen kommer helt ind under huden på et ungt menneske, kaldet Samia, der er splittet mellem sine forældres rødder i Pakistan og sine omgivelser i Danmark. Da hun lige er begyndt i gymnasiet, bliver hun bortført til et fremmed land og tvangsgift. Herefter skal hun grueligt meget igennem, inden det endelig lykkes hende at vende tilbage til Danmark. Biografien er skrevet af tre journalister fra Information, der har fulgt den rigtige sag om ”Samia” tæt.

”»Genopdragelsen« er en lettilgængelig dokumentarisk beretning om et tungt emne, grundigt researchet og enkelt skrevet, et oplysningsværk om mørketal, middelalderagtige skikke og manglende indsigt og indgriben. Det er den slags, man bliver både klogere og mere klarsynet af at læse.” Sådan skrev Berlingske Tidende ved udgivelsen og kvitterede med 5/6 stjerner.

”Den yngste” af Fatima Daas

Fatima Daas er ung, bosat i Frankrig, muslim – og lesbisk.

Fatima Daas udforsker i sin medieomtalte debutroman sine indbyrdes modstridende identiteter som lesbisk muslimsk kvinde med indvandrerbaggrund. Gennem små erindringsfragmenter skrevet i en gentagende, rytmisk stil lærer vi den unge Fatima at kende. Hun fortæller om at vokse op som yngste datter i en traditionel indvandrerfamilie, om oplevelser af racisme i et patriarkalsk og islamofobisk samfund, om at springe ud som lesbisk, når man er troende muslim.

"'Den yngste' er en syngende smuk debut om skam og forelskelse, tro og sammensatte identiteter." Sådan skrev Politiken og kvitterede med 5/6 hjerter.

”Hør lige her!” af Gulraiz Sharif

En lettere og humoristisk tone får du i denne norske roman. Her følger man 15-årige Mahmoud gennem en skelsættende sommer i en ghetto i Norge i en norsk-pakistansk familie. En sjov og gribende roman om køn og identitet i en skøn blanding af skandinavisk frisind og højreorienteret udlændingepolitik tilført Bollywood og muslimske leveregler.

"Han har lagt Norge ned med denne bog. Det forstår man godt." Sådan skrev Politiken og gav den 5/6 hjerter.