Cecilie anbefaler fem gode bøger om venskab
Litterære perspektiver på venskab
Af Cecilie Damgaard Morales Bondy
I bøgernes verden finder du mange fortællinger om kærlighed. Om forældreskab. Om søskenderelationer. Men for tiden udkommer der også stribevis af skønne beretninger om den familie, man selv vælger - nemlig vennerne. Heriblandt Naja Marie Aidts "Øvelser i mørke", Linea Maja Ernsts "Kun til navlen" og "Spørg John" af Susan Knorrenborg.
I den anledning har jeg tænkt nærmere over hvilke bøger om venskab, der har gjort størst indtryk på mig. De kommer her:
"Mus og mænd" af John Steinbeck - den udødelige, rørende og eminente klassiker om den kloge George og den stærke Lennie kan ikke anbefales nok.
"Ondskaben" af Jan Guillou - En barsk beretning fra en elitær, svensk kostskole, hvor venskabet mellem teenagedrengene Erik og Pierre gjorde stort indtryk på mig.
"Min geniale veninde" af Elena Ferrante - Første bind i bogserien, der tog læsere verden over med storm. Første bind har fokus på veninderne Lila og Elenas venskab og opvækst i Italien i midten af forrige århundreder, mens de følgende beskriver relationen gennem de efterfølgende årtier.
"Drageløberen" af Khaled Hosseini - Jeg husker stadig, hvordan jeg sad i toget og græd, da jeg læste første del af bestselleren "Drageløberen". Handlingen udspilles delvist i Afghanistan og delvist i USA og følger venskabet mellem rigmandssønnen Amir og tjenerens søn, Hassan. Uadskillelige indtil et svigt kommer imellem dem. Fængslende, lærerig og rørende læsning.
"Alt hvad jeg ved om kærlighed" af Dolly Alderton - Underholdende, nutidig og autofiktiv roman, der stiller skarpt på venskabets betydning, når man er ung og single med alt, hvad det indebærer af vilde fester, tømmermændsdage foran flimmeren og lange snakke om dårlige dates. Kæmpe anbefaling herfra!
... Og så findes der jo alle de skønne samtalebøger om venskabet og dets betydning fx den helt nye "Halvt fuldendt" af de altid charmerende herrer, Benjamin Koppel og Lars Hjortshøj.