Litteratur

Banned Books Week

Hvad nu hvis alt skønlitteratur forsvandt fra kulturhusene?

Af Sofie Rode Olsen

Tags

romaner klassikere
Bog med bånd rundt om med teksten "Banned Books Week"

Har du nogensinde fundet inspiration ved at kigge i den skønlitterære voksensamling i vores kulturhuse? Forestil dig, at samtlige titler i begge huse blev fjernet fra biblioteket, fordi deres indhold ikke kan tåles at læses af lånerne. I 2023 blev der alene i USA dokumenteret over 4.200 titler, som har været forsøgt underlagt en form for censur. Det svarer til hele vores skønlitterære voksensamling i Måløv og Skovlunde. 46% af disse var titler, som blev anmeldt fra folkebibliotekernes samling.

I denne uge deltager Ballerup Bibliotekerne i ”Banned Books Week”, som sætter fokus på den voksende censur af litteraturen, som ses i mange lande, med specielt henblik på USA. Her bliver professioner som lærere og bibliotekarer mødt med en hverdag, hvor de omkringværende beslutningstagere og borgere prøver at indføre censur imod deres samling. Det er specielt bøger med karakterer eller handlingsforløb om race, homoseksualitet, ligestilling, seksualundervisning eller venstreorienterede politiske agendaer, som bliver rapporteret. I Danmark blev censur ophævet med Grundloven i 1849 og havde et kort indtog tilbage under den tyske besættelsesmagt i 1940'erne.
Nogle bøger har haft mere end 100 forskellige grunde til, at de ikke hører hjemme på hylderne alene i 2023. Her er et udpluk af dem, som du heldigvis kan finde på vores hylder: