Litteratur

Vores bedste læseoplevelser i 2024

Bibliotekets personale anbefaler

Af Cecilie Damgaard Morales Bondy

Personalets bedste læseoplevelser

Kristine O., børnebibliotekar:

”Jeg er glad for at min mor døde” af Jeanette McCurdy

Jeanette McCurdy har været en del af min barndom gennem skærmen i iCarly. Hun kradsede sig lige ned i huden på mig med bogen, som er en virkelig godt skrevet, gruopvækkende og samtidig meget følsom fortælling om giftige familiedynamikker, selvudslettende selvhad og en spirende selvstændighed. 

Sarah H., leder af Digital understøttelse og materialeflow:

”Gentagelsen” af Vigdis Hjorth

En hæsblæsende roman om ungdom, løsrivelse fra forældre, seksualitet, skam og skrivning. Det hele smukt flettet ind i hinanden. Som Hjorth skriver i romanen: “Men den virkning den fik, min første digtning, og den forfærdelse den medførte, lærte mig noget afgørende: At det vi digter, kan have større betydning end det der er sandt, og være sandere.”

Sarah L., litteraturformidler:

Én af mine helt klare favoritter fra 2024 er ”Dagbog fra et tomrum” af japanske Emi Yagi. Det er en absurd, samtidssatirisk roman om den enlige kvinde Shibata, der arbejder på en meget mandsdomineret arbejdsplads. En dag bliver hun træt af at skulle vaske sine mandlige kollegaers kaffekopper op og lyver sig derfor gravid. Det giver hende nogle umiddelbare fordele på arbejdspladsen, men lige om hjørnet lurer diskriminationen og de upassende spørgsmål. Jo længere Shibata kommer i sin fiktive graviditet, jo mere bizart bliver det – for hvordan overbeviser man andre, og sig selv, om at man er gravid? En humoristisk, tankevækkende og rørende bog om kønsroller, sociale normer, ensomhed og forstillelsens kraft. 

Hanne, børnebibliotekar:

En af de bedste bøger, jeg har læst i år, er biologen Hanne Stragers bog om Charles Darwin; "Et beskedent geni", som jeg læste i forbindelse med, at jeg besøgte hans hjem i England, Down House. Det er en livlig og engagerende beretning om Darwins liv og de begivenheder, der inspirerede hans banebrydende teori, og derudover redegør forfatteren på letfattelig vis om den indflydelse, Darwin har haft på moderne videnskabelig tankegang. En genial videnskabsmand, der efter sigende var flink ved sin kone, sine børn og sine tjenestefolk, var omhyggelig med sin forskning, ikke kunne lide at tage æren for andres arbejde og som gav os evolutionsteorien. 

Kristine L. , kulturformidler i Skovlunde:

I år har jeg fået læst meget få af de store, episke romaner, men synes til gengæld jeg har fået læst en del små, litterære perler. Af dem vil jeg fremhæve ”Sent på dagen” af dansk-norske Kristin Vego, som måske virker til at være en lidt blid og lavmeldt roman, men som alligevel gjorde så stort et indtryk på mig, at jeg har valgt som min bedste læseoplevelse i år. Romanen handler om den unge kvinde, Johanne, der flytter fra storbyen og ud på landet, hvor hun lejer et værelse hos gårdejeren Mikael. Mikael er en del ældre end Johanne og desuden fraskilt far til en lille datter. Alligevel indleder de to et forhold alt imens Mikaels kunster-ekskone kredser omkring deres spirende kærlighed. Sytten år senere befinder Johanne sig stadig i Mikaels hus, hvor hun er i gang med at skrive fortællingen om denne særlige tid i sit liv. 

Det er en roman, hvor dramaet ikke ligger så meget i relationerne eller i handlingen men i den intensitet, vi tillægger bestemte perioder i vores liv. Det er en vidunderlig og vemodig fortælling om, hvordan erindring kan udstrække vores mest særlige øjeblikke og om en kærlighed, som man altid vil se tilbage på med ømhed 

Jakob, faglig formidler:

"De fortabte sønner" af Andreas Gylling Æbelø og Sune Gylling Æbelø ramte mig virkelig dybt, måske fordi jeg selv er fra Vestjylland, hvor brødrene også er vokset op – jeg kan genkende både miljøet og nogle af de værdier og konflikter, de beskriver. For mig er "De fortabte sønner" ikke bare en roman, men også en fortælling, der vækker genklang og sætter gang i tankerne om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra.

Louise, børnebibliotekar:

"The Voyage Home" af Pat Barker var min bedste læseoplevelse i 2024. Det er tredje del af en fortælling om kvinderne, der fik vendt op og ned på deres liv af den trojanske krig, men som aldrig rigtig har fået deres historie fortalt (del 1 – The Silence of the Girls, del 2 – The Women of Troy). Og Pat Barker gør det på en måde, der får disse ukendte, opdigtede kvinder til at stå så lyslevende for mig, at jeg må minde mig selv om, at det jo er en fortælling. Er man til historie med et twist, at se en velkendt fortælling fra nye vinkler og et sprog, der hiver dig ud af hverdagen og ind i bogens verden, så er Pat Barker et sikkert valg. Find bogen som lydbog på engelsk på eReolen Global her.

Katrine, arrangementsudvikler: 

Min bedste læseoplevelse har uden tvivl været ”The Spear Cuts Through Water” af Simon Jimenez. Det er en episk fantasyfortælling om to mænd, der har befriet en gud, men i virkeligheden handler bogen meget mere om kærlighed, at vokse som menneske, kampen mellem det gode og det onde og slægt. Den har en unik fortælleform og er enormt smuk og lyrisk. Det var en af de bøger, jeg med vilje ikke læste mange timer i ad gangen, for jeg ville gemme oplevelsen så lang tid som muligt. Find bogen på engelsk på bibliotek.dk her. 

Cecilie, litteraturformidler:

”Arbejderhjerte 1” af Carl Frode Tiller

Min bedste læseoplevelse i 2024 var absolut norske Carl Frode Tillers ”Arbejderhjerte 1”. Det er en historie om Norge fra 1970’erne til 2020’erne, om at være mand, søn og far. Om politik og samfund. Ja, kort sagt handler bogen simpelthen om livet, fortalt på en måde, så fortællingen bliver universel såvel som personlig. Læs den alene eller læs den med din bogklub – så længe, du læser den!

Sofie, litteraturformidler:

Trods mange gode bud på en god læseoplevelse i år blev jeg nok mest overrasket og forundret over "I Who Have Never Known Men" af Jacqueline Harpman. Forfatteren formår i denne korte dystopiske fortælling at gøre intetheden og de evige gentagelser både ubehagelige og ekstremt håbefulde. Find den på eReolen Global her.

Cecilia, kulturformidler i Måløv, har læst MANGE gode bøger i 2024:

"Anomalien" af Hervé Le Tellier

En roman om tidsrejser og menneskeskæbner, der er skrevet så godt og spændende, at jeg ville ønske jeg kunne læse den igen for første gang. 

”Mit år med ro og hvile” af Ottessa Moshfegh

Hovedpersonen leverer en flabethed, der både minder mig om 90’er-Brett Easton Ellis, og hvad man nok vil betegne som en Brat Girl i dag. Teksten balancerer godt mellem humor, tristesse og ligegyldighed. Man bliver underligt investeret i hovedpersonens projekt med at sove i et år.

"Underskud" af Emma Holten og "Det blinde øje" af Mathilde Walter Clark                     

Begge bøger føles SÅ vigtige, at alle burde læse dem… men det gør alle ikke! De tænder begge en aktivistisk ild i mig, og er begge godt skrevet med lige dele fakta, samfundskendskab, moraliseren (det må der gerne være for min skyld) og belysning af problemerne i vores vækstsamfund.

"Troldkarlens Hat" af Tove Jansson

Man skal ikke underkende mumibøgernes litterære egenskaber.. og sublime humor og fortællelyst! Jeg nød hvert et bogstav og klukkede højlydt under sengelampens skær. Vil anbefale alle voksne at dykke ned i mumiuniverset igen.

"Kirstens hævn" af Bjørn Rasmussen

Start-nullerne står lyslevende for mig igen, gennem denne bog. Og jeg KENDER den heste-pige-gruppe, deres tøj og deres teenageværelser. Bjørn Rasmussen er genial for at tillægge deres hverdag et krimiplot… Og så er den bare megasjov!

"Mærket" af Frída Ìsberg og "Solens Kerne" af Johanna Sinisalo

Begge romaner skildrer et kontrafaktisk fremtidsscenarie hvor henholdsvis islandske og finlandske regeringer har taget nogle drastiske skridt mod et bedre samfund for deres borgere. I "Mærket" kan man mærke alle mennesker, så man ved, om de er kloge, dumme, potentielt kriminelle, gode borgere, osv.… og i "Solens Kerne" møder vi et Finland, der prøver ”lykken” med streng kønspolitik og forbydelse af alle rusmidler (inkl. fx kaffe og chili).

"Befri Fremtiden" af Ask Katzeff

Dette er nærmest bare en pamflet, men den fik mig til at drømme om at starte et økokollektiv i Svendborg! Den leger med genrer, og er både en fagbog, en fremtidshistorie og en miljøkritik.

"Ehrengard" af Karen Blixen

En perle af en nyudgivelse af novellen "Ehrengard". Den er klassisk Blixen med forviklinger mellem adel og herreskab, masser af skønhed og forfængelighed – og så ER hun bare skidegod til at fortælle en historie! Hvis man ikke har læst Karen Blixen før, skal man også glæde sig til hendes listige humor.