Dit digitale liv

3 gode værktøjer til forebyggelse af digital svindel

De kriminelle banditter er blevet bedre og bedre til at franarre selv de mest it-kyndige mennesker deres opsparinger og personlige oplysninger – enten via nettet, pr. brev eller over telefonen. Her er hjælp at hente.

Af Jakob Bach Jeppesen Nyborg

Herunder har vi samlet tre gode værktøjer, som du med fordel kan anvende for at sikre dig endnu bedre næste gang, du er i tvivl om, hvorvidt et telefonopkald er legitimt, eller om en hjemmeside er sikker at dele dine oplysninger med.

 

Mit digitale selvforsvar

Mit digitale selvforsvar er en gratis app, der hjælper dig med at være sikker online. Appen holder dig opdateret på de nyeste digitale trusler.

Icon Description

Føler du dig utryg i forhold til at beskytte dit privatliv på nettet, og mangler du konkret viden til at undgå it-kriminalitet? Appen Mit digitale Selvforsvar hjælper dig til en tryggere digital hverdag.

Den er nem at bruge, og giver dig råd og vejledning til uheldige situationer, du kan komme ud for, når du er online.

Med Mit digitale selvforsvar-appen er du opdateret om fup-mails i omløb, falske konkurrencer, registrerede vira-trusler og andet skadelig software.

Er skaden sket, guider appen med konkrete tips til at løse problemet. Du kan også finde gode råd, hvis du opdager mystisk aktivitet i din netbank, eller hvis varerne, du købte på nettet, aldrig dukker op.

Hent Mit digitale selvforsvar i App store eller Google Play

Mit digitale selvforsvar er gratis og findes til både iOS og Android-enheder.

Download Mit Digitale Selvforsvar i App Store

Download Mit Digitale Selvforsvar i Google Play

Tip os om en trussel

Via appen kan du på din telefon eller tablet selv tippe os om de digitale trusler, du møder i din hverdag. På den måde hjælper du andre med at undgå falske mails, mystiske sms’er eller links, der angriber ens filer.

 

Hvem står bag Mit digitale selvforsvar?

Mit digitale selvforsvar er udviklet i foråret 2017 i et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det kriminalpræventive Råd og TrygFonden. Fra 2018 og fremad drives og udvikles appen af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden.

En bred vifte af myndigheder, virksomheder og NGO’er samarbejder om at udsende aktuelle advarsler via Mit digitale selvforsvar.

Du kan finde en komplet liste over samarbejdspartnere i selve appen.

Kontakt

Har du feedback eller spørgsmål, kan du altid kontakte redaktionen bag appen via mitdigitaleselvforsvar@fbr.dk.

Forebyg identitetstyveri med en kreditadvarsel

Bliv forberedt på digital svindel

Du kan selv gøre det sværere for identitetstyve at misbruge dit CPR-nummer eller pas. Det kræver bare, at du opretter en kreditadvarsel.

Icon Description

Identitetstyve er kriminelle, som misbruger dine personlige oplysninger til for eksempel at optage forbrugslån i dit navn. Hvis du har mistet dit pas, kørekort eller sundhedskort, er der en risiko for, at identitetstyve kan misbruge din identitet.

Du kan selv gøre det sværere for identitetstyve at misbruge din identitet, hvis du har mistanke om, at det kan ske. Det gælder også, hvis du allerede har oplevet, at andre har stiftet gæld, oprettet abonnementer eller købt varer i dit navn og ønsker at forhindre, at det sker igen. Det gør du ved at oprette en kreditadvarsel.

Opret en kreditadvarsel

På borger.dk kan du oprette en kreditadvarsel i CPR-registeret. En kreditadvarsel vil være et signal til banker og virksomheder om, at de skal være særlig opmærksomme med identitetskontrol, før de yder lån eller kredit.

Det er frivilligt for banker og virksomheder, om de tjekker CPR-registeret for kreditadvarsler. Men mange virksomheder tjekker registeret, inden de eksempelvis yder et forbrugslån.

Sådan opretter du en kreditadvarsel:

Gå til borger.dk-siden om kreditadvarsel

  • Tryk “Start” i feltet “Indsæt eller fjern markering om kreditadvarsel i CPR”.
  • Tryk "Videre", og log ind med MitID.
  • Tryk "Opret".
  • Hvis du senere vil slette kreditadvarslen, skal du logge ind samme sted og slette markeringen om kreditadvarsel.

Tjekpånettet.dk

Om Tjekpånettet.dk

Icon Description

Hvorfor tjekke?

Online phishing og svindel er vokset markant i løbet af de seneste par år
 

Virksomhederne og organisationerne nedenfor er gået sammen for at hjælpe dig med ikke at blive phished eller snydt. Sammen har vi lancere denne hjemmeside, så du kan tjekke, om en hjemmeside er troværdig, eller et online phishing- eller svindelforsøg.

Du kan indtaste et hvilket som helst websted, du vil tjekke.

Vi slår op i en række registre for dig, som tjekker for malware, phishing eller svindel.

Disse kilder er hverken fuldstændige eller perfekte. Phishen kan være helt ny, eller fidusen kan være så godt skjult, at den ikke er fundet endnu. Vi anbefaler derfor på det kraftigste, at du altid bruger din sunde fornuft, inden du klikker på et link eller besøger en hjemmeside.

Tjekpånettet.dk kan på nuværende tidspunkt IKKE teste specialtegn (IDN) og punycode. Af tekniske årsager understøtter tjekpånettet.dk ikke forkortede links fra LinkedIn.

Et lille tip...eller to

På bibliotekets hjemmeside har vi oprettet et univers, der hedder Dit digitale liv. Her kan du løbende holde dig opdateret om de nyeste værktøjer og anbefalinger, såsom dem nævnt ovenfor. Se mere HER.

Husk også, at du kan få hjælp i IT-stuen hver hverdag fra kl. 10-12 på Posthuset. Læs mere HER.