Lær dine børn at spotte digital svindel
Børns hverdag er digital. De taler med deres venner og møder nye på de sociale medier. De spiller spil og handler tøj på nettet. Men børnenes digitale adfærd går også hånd i hånd med en øget risiko for, at de kan blive udsat for digital svindel.
Af Jakob Bach Jeppesen Nyborg
Med et par gode råd kan du som forælder klæde dit barn på, så de undgår at ryge i svindlernes fælder.
Fede præmier, billige skins, falske profiler eller lettjente lommepenge. De digitale svindlere er kreative, når de forsøger at lokke børn og unge i fælden, hvor de fx forsøger at lokke personlige oplysninger ud af børnene, få dem til at overføre penge eller købe varer, som ikke eksisterer. Som forælder kan det være svært at forstå og følge med i, hvad ens børn møder, oplever og gør på nettet. Men det er vigtigt, at du interesserer dig for det, og taler med dine børn om deres digitale liv.
Gode råd til forældre om at tale med sine børn om digital svindel
- Spørg interesseret dit barn om, hvad de oplever på de sociale medier.
- Sæt dig ind i de mest udbredte former for svindel rettet mod børn.
- Tag dig tid, og skab gode rammer for samtalen.
- Lær barnet at passe på personlige oplysninger og adgangskoder.
- Hjælp dit barn med at justere indstillinger på sociale medier.
Spørg interesseret dit barn om, hvad de oplever på de sociale medier
Børn og unge bruger en stor del af deres tid på sociale medier som især Snapchat, Instagram, TikTok og ikke mindst YouTube, hvor mange deler videoer og billeder af sig selv og hinanden, mens andre bare følger lidt med og liker. Undervejs møder de et væld af reklamer og konkurrencer, som de kan have svært ved at adskille fra øvrigt indhold.
Tal derfor med dine børn om, hvad de lægger op på de sociale medier, og hvordan det evt. kan bruges af andre. Sæt rammer for særligt yngre børn for, hvad de må dele på de sociale medier uden din godkendelse.
Hvorfor er det vigtigt?
Børn spejler sig i hinandens likes og anerkendelser på de sociale medier. Udsættes et barn for svindel fra ”venner”, der viser sig at være falske profiler, og som måske misbruger de billeder og videoer, barnet har lagt op, kan det have stor indflydelse på barnets selvforståelse og trivsel. Derfor er det vigtigt, at du bliver en del af dit barns digitale univers og engagerer dig i barnets liv på de sociale medier.
Sæt dig ind i de mest udbredte former for svindel, rettet mod børn
Svindlere er dygtige, og de følger med tiden og udnytter både de nyeste teknologier og aktuelle situationer. Det kan derfor være svært som forælder og ikke mindst som barn at vide, hvornår man skal være særligt på vagt, og hvordan man spotter, om det er svindel.
Du kan hjælpe dit barn med at sætte dig ind i de mest udbredte former for typer af svindel rettet mod børn. Brug anledningen til at tale med dit barn om, hvornår de skal være skeptiske, og hvad de skal gøre.
Hvorfor er det vigtigt?
Kender du og dit barn ikke til svindlernes tricks, er det svært at beskytte sig mod dem. Så lykkes svindlerne måske med at få barnet til at udlevere personlige oplysninger og adgangskoder ved at lokke med konkurrencer, gode tilbud på et nyt våben eller skin til barnets spil. Det kan være sure lommepenge at miste, men det kan også resultere i, at dit barn udsættes for identitetstyveri.
Læs mere om, hvilke typer af svindel målrettet børn, du skal være opmærksom på
Tag dig tid, og skab rammerne for samtalen
Hver uge eller måned er det noget nyt, der hitter, i barnets digitale liv. Det er derfor nærliggende som forælder at ”give op” og melde sig ud af sit barns liv på nettet. Ofte kan samtalen ende med brok over, at barnet spiller for meget, eller er for meget på sociale medier. Men gør dig selv og dit barn en tjeneste, og tag dig tid til at følge med i, hvad barnet foretager sig på nettet, og ikke kun hvor meget tid, barnet bruger.
Spørg interesseret ind til, hvad barnet spiller, hvem han eller hun taler med, og hvad der hitter lige nu. Gør det løbende og gerne i de rammer, hvor I normalt taler sammen som familie, fx under måltiderne eller om aftenen i sofaen.
Hvorfor er det vigtigt?
Det kan ofte være ubehageligt for børn både at indrømme og tale om deres oplevelser ved at være blevet udsat for svindel. De føler sig ofte dumme eller flove over at være hoppet i svindlernes fælde. Taler I kun sjældent om barnets digitale liv, kan det være ekstra svært for dit barn at tage sig mod til at tale med dig, hvis først skaden er sket.
Læs mere om, hvordan du kan tale med dit barn, hvis det først er blevet udsat for digital svindel
Lær barnet at passe på personlige oplysninger og adgangskoder
Svindlere forsøger at få børn til at udlevere kontooplysninger og adgangskoder. Fx ved at lokke med store præmier i falske konkurrencer eller hjælp til at komme videre i et online spil. Lær dit barn, at man aldrig må sende adgangskoder, kontooplysninger eller andre personlige oplysninger over sms, mail eller andet. Det gælder både for børn og voksne. Det gælder også, selvom den bedste veninde eller ven spørger, om de lige må låne en kode til et socialt medie eller online spil.
Hvorfor er det vigtigt?
Udleverer barnet sine personlige oplysninger eller adgangskoder, risikerer oplysningerne at falde i de forkerte hænder. Ud over følelsen af at få krænket sit privatliv, kan svindlerne udnytte adgangen til de personlige oplysninger til at gøre ting i barnets navn. De kan fx blive involveret i hvidvask af penge og pludselig ende i politiets søgelys. Derfor bør du som forælder lære dem at beskytte sine personlige oplysninger.
Hjælp dit barn med at justere privatlivsindstillinger på sociale medier
Børn tænker ikke altid over, hvem der ser de billeder eller videoer, de lægger op. Eller hvem der kan dele billederne, eller tagge børnene i andres billeder. Billeder og videoer af barnet risikerer derfor at blive set af langt flere, end du eller barnet ønsker.
Hjælp dit barn med at få kontrol over, hvem der kan se og tagge barnet og dele barnets oplysninger, billeder mv. på de sociale medier. Det kan du gøre i indstillingerne på de sociale medier som Facebook, Instagram, TikTok mv.
Hvorfor er det vigtigt?
Er adgangen til billeder på dit barns profil ikke begrænset, risikerer du, at barnets billeder ender i de forkerte hænder, og at alle fremmede – også svindlere – kan følge med i dit barns liv.
Læs mere om, hvordan du hjælper dit barn med at justere privatlivsindstillinger
(Tekst: Sikkerdigital.dk)