Digte om at leve mellem to kulturer
Find din næste digtsamling her
Af Cecilie Damgaard Morales Bondy
Dansk-palæstinensiske Yahya Hassan bragede igennem med digtsamlingerne "Yahya Hassan" og "Yahya Hassan 2" og slog rekorden med flest solgte eksemplarer af en digtsamling i Danmark nogensinde med debuten. Hassan skrev brutalt ærligt om sin barske opvækst og livet mellem to kulturer. Siden har flere lovende unge digtere med anden etnisk baggrund end dansk udgivet digtsamlinger om netop det at være ung mellem to kulturer. Temaer for digtsamlingerne er ofte splittelsen mellem den oprindelige og den vestlige kultur, fremmedhad og følelsen af ikke at høre til noget sted. Læs med her:
”Institutionaliseret” af Haidar Ansari (2022)
Digtene er en beretning med selvbiografiske træk om Haidar Ansaris opvækst - om vejen ind i kriminalitet og dermed det danske fængselsvæsen, både i form af ungdomsfængsler og rigtige fængsler.
”Blå øje” af Deniz Kiy (2021)
Digte om fremmedhad og traumatiske begivenheder og minder, der går i arv fra generation til generation. Som søn af tyrkiske emigranter, bærer forfatteren familiens oplevelser med sig.
”Kære søster” af Naiha Khiljee (2020)
Emnet for disse digte er det levede kvindeliv som det opleves og italesættes af en ung kvinde i dagens Danmark. Der er glæder, sorger og diverse udfordringer. Naiha Khiljee er udover at være psykolog, forfatter, aktivist og spokenword-kunstner. Der er digte, der handler om at føle sig diskrimineret i det danske samfund. Digte, der handler om politivold og chikane i tolden. Der er også digte om at være en 12-tals pige, om at være en del af en flok, at være i verden, simpelthen.
”Yahya Hassan” af Yahya Hassan (2013)
Digte der med vrede, indignation og stor sproglig kraft sætter ord på hvordan det er at vokse op i en ghetto, hvor vold, svigt og kriminalitet er en del af virkeligheden.
”Jeg vågner op som fremmed” af Özcan Ajrulovski (2017)
Vrede digte om en ung mand med anden etnisk baggrund, der altid og uanset hvad betragtes som fremmed. Anbefales til alle, som ønsker at løfte blikket og se den fremmede som en ven, man endnu ikke har mødt.
”Kærlighed og kulturskyer” af Danial Khalil (2016)
En mand i 20'erne, barn af muslimske indvandrere, beretter om splittelsen mellem sit fædreland og sit danske hjemland. Han ønsker at leve frit og vælge sin egen kæreste, men er bundet af forældrenes traditioner: "Jeg er en slave af Allah / men et produkt af Europa." Han er delt mellem to kulturer, og oplever som en konsekvens heraf ensomhed, misforståelser og ulykkelig kærlighed. Samtidig oplever han med stor tydelighed de hykleriske, bedrevidende bagsider ved det danske frisind.
"Poetisk puls" af Norah Hussein (2020)
Norah Hussein ville ønske, hun så flere minoritetskvinder som sig selv i film, bøger, musik og i mediebilledet. Det er nemlig noget, hun personligt har manglet, da hun voksede op med mellemøstlige rødder i Danmark.
Det er netop dette, som hendes debut-digtsamling "Poetisk Puls" omhandler. Digtsamlingen har givet Norah mulighed for at italesætte de her følelser for første gang i hendes liv.