Litteratur

”At være flygtning er en situation, et livsvilkår og ikke en identitet”

En tegneserie baseret på sande beretninger

Af Aleksandra Novaković

Tegneserie om 5 uledsagede unge flygtninge

"At være flygtning er en situation, et livsvilkår og ikke en identitet" - sådan starter tegneserie antologien ”Uledsaget” der i 2017 havde sin debut, som nu er udkommet i en 2. udgave.

I forbindelse med CREATE festivallen (tidl. Svendborg Graphic) mødte fem af Danmarks bedste tegneserieskabere fem uledsagede mindreårige drengebørn, der var flygtet til Danmark og nu var asylansøgere. Mødet med disse mindreårige mundede ud i fem korte tegneserier af høj kvalitet med fortællinger der vækker barske følelser frem. Et af målene med at gengive drengenes fortællinger var at vise, hvor stor en gennemslagskraft en tegneserie har, hvis den laves rigtigt.

Enhver af de fem fortællinger varierer i form, stil og udtryk. De dem mindreårige kommer hver fra henholdsvis Somalia, Afghanistan og Irak. Denne graphic novel antologi besår af disse fem fortællinger:

Karoline Stjernfelt: "Problemet"

Tom Kristensen: "Bror"

Halfdan Pisket: "Linien"

Lars Horneman: "Splittet"

Adam O.: "Lille soldat"

Da jeg satte mig for at læse denne udgave, var det med tanken om at udvide min horisont ift. flygtninge fortællinger. Fortællingen om splittelse, afsavn, håb og drømme vakte stor rumklang inden i mig. At være flygtning er som fortællingen fint foreskriver, et livsvilkår som ikke er selvvalgt, og derfor utroligt vigtigt at medtage i de forskellige perspektiver. Jeg kan varmt anbefale tegneserieantologien ”Uledsagede”.

Sidder du og tænker hvad en antologi er? Det er en samling af udvalgt litteratur skrevet af flere forskellige forfattere.