Litteratur

En kærkommen tegneserie til tiden

"Rabbinerens kat" er en magisk og humoristisk skildring af religiøs sameksistens

Af Sarah Engel Libonati

Fire gode graphic novels til dig

Vi befinder os i 1920'ernes Algeriet, hvor den jødiske og muslimske befolkning bor side om side i relativ fordragelighed. Her møder vi rabbineren, rabbinerens datter og selvfølgelig titelkarakteren, rabbinerens kat.  

Katten begynder en dag at tale og den viser sig at være særdeles skeptisk over for religion. Den begynder at stille kritiske spørgsmål til rabbineren, jødedommen og religiøsitet i det hele taget.

Gennem kattens kølige observationer og kommentarer udforskes temaer som racisme, antisemitisme og fanatisme - og selvom det er tunge emner, er det gjort med humor og indsigtsfuldhed.

I "Rabbinerens kat" bliver der også sat fokus på jøder og muslimers sameksistens og religionernes ligheder. I en scene hvor synagogen og moskéen oversvømmes finder rabbineren og imamen ud af, at de måske har mere til fælles end de tør indrømme og imamen ender med trist at udbryde: ”En skam, at vi ikke har den samme religion!”.   

"Rabbinerens kat" blev udgivet for første gang i 2002 og i Frankrig er der udkommet 12 bind i serien. Nu forelægger de 9 første bind i 3 samlebind på dansk for første gang i 15 år.  

Har du lyst til flere gode tegneserier om religion og Mellemøsten, så er "Persepolis" af Marjane Satrapi og "Fremtidens araber" af Riad Sattouf gode bud! Sidstnævnte har endda siddet på tegnestue med Joann Sfar i 12 år. 

Du kan læse mere om ”Rabbinerens kat” her.