Prisvindende iranske film
Bliv klogere på Iran med tre gode film
Af Cecilie Damgaard Morales Bondy
Verdens øjne er rettet mod Iran dette efterår, hvor demonstranter har været på gaden, siden den unge Mahsa Amini døde efter at have været i det iranske moralpolitis varetægt. Ønsker du at blive klogere på Iran, har vi fundet tre anmelderroste film, der tager aktuelle udfordringer i det iranske samfund under behandling.
"Nader og Simin - en seperation" fra 2011
Nader og Simin ønsker egentlig ikke en skilsmisse, men Simin vil gerne flytte til USA med parrets 11-årige datter, mens Nader vil blive i Iran for at passe sin demente far. Denne er så omsorgskrævende, at Nader hyrer en hushjælp. Som ikke fortæller alt om sig selv! Filmen vandt en Oscar for Bedste fremmedsprogede film i 2011.
"Sælgeren" fra 2016
Det iranske ægtepar Emad og Rana flytter ind i en ny lejlighed, hvor den tidligere lejer ikke har hentet sine ting. En aften bliver Rana overfaldet, imens hun er i bad og Emad sætter alt ind for at finde overfaldsmanden. Filmen vandt en Oscar for Bedste fremmedsprogede film i 2016.
"Der findes ikke ondskab" fra 2020
Det iranske mesterværk ‘Der findes ingen ondskab’ vandt fortjent Guldbjørnen i Berlin. Med nervepirrende drive og en overraskende formmæssig legesyge leverer Mohammad Rasoulof en knytnæve af en film. Filmen fortæller fire forskellige historier om iranere, der får til opgave at udføre henrettelser for styret. Det fører både til moralske skrupler og oprør, og filmen er ikke kun en dybtfølt kritik af dødsstraf, men også en indtrængende hyldest til ytringsfriheden.