Strikke-nytårsforsæt: Få ro på dig selv med et håndarbejde
Pernille giver dig inspiration til at komme i gang, eller videre med dit strik
Af Pernille Just Kyvsgård
Hørte du også Hendes Majestæt Dronningens sidste nytårstale 2023?
Hun talte bl.a. om, at man får ro på sig selv, når man sidder med et sytøj eller noget andet mellem hænderne.
Denne pointe understreger psykolog og kunsthåndværker Anne Kirketerp i sin bog ”Craft-Psykologi – sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk”.
Her fortæller Anne Kirketerp om sin forskning i håndarbejde og håndværk som sundhedsfremmende værktøjer.
Så hvis du mangler et nytårsfortsæt, anbefaler jeg at gå i Dronning Margrethes og Kirketerps spor og lære dig et håndværk.
Har du lyst til at begynde at strikke, kan du få hjælp til at komme i gang her.
Få den gode effekt
Kirketerp fortæller bl.a., at det er vigtigt, at man holde sig i en udviklingszone, hvor håndarbejdet hverken er for nemt eller for svært for at få de sundhedsfremmende effekter.
Derfor har vi lavet et udpluk af begyndervenlige strikkebøger, til dig der vil i gang.
Derudover har vi fundet et udpluk af sjove teknikker til dig, der er øvet, og mangler lidt udfordring, eller som leder efter et sjovt strikkenytårsforsæt.
Opslagsbogen du ikke kan undvære: Til både begynderen og den øvede
- Strik af Debbie Bliss
Denne bog kan bruges af både begynderen og den øvede. Den har illustrationer og forklaringer på alt, der er værd at vide som strikker: sådan slår du op, sådan læses en opskrift, udtagninger og meget mere.
Den har ingen opskrifter, men er din bedste ven, hvis der er noget i en opskrift, du er i tvivl om.
Begyndervenlig strik
Jeg hører mange, der vil lære at strikke, at de starter med en klud og går kold.
Så allerførst vil jeg slå en ting helt fast: Find et design, du synes er fedt, og som du rigtigt gerne vil eje.
Så er motivationen højere end hvis du skal kæmpe med noget så kedeligt som en lidt kluntet klud.
Det kan dog være en god idé at vælge et projekt, du er sikker på at komme i mål med, og som går lidt hurtigere end de helt fine projekter.
Her kommer et udpluk af bøger, der indeholder opskrifter på dette:
- Strik på Budget af Kristine Sloth
Kristine har lavet en bog, hvor du ikke skal ud og investere i de dyreste luksusgarner til dit første strik.
Samtidigt er der projekter fra den store sweater til den lille scrunchie. Der er gode billedvejledninger til alle de teknikker, du skal bruge, og hun viser sværhedsgraden ved hver model. - Strik med Witre Design af Ida Wirak Trettevik
Ida har lavet nogle virkelig spændende og moderne modeller. Ved hvert design har hun skrevet tags til de teknikker man skal bruge, og så kan man finde videoer til det på hendes hjemmeside. Dette gør det nemt at lære teknikkerne i den rækkefølge, man skal bruge dem. - Mens vi strikker
Den populære trio fra podcasten af samme navn med Trine Gadeberg, Ditte Hansen og Christiane Gjellerup Koch har lavet en bog, der ud over at indeholde et helt kapitel til begynderstrikkerne beskriver strikningens historie, gode grunde til at strikke og drinksopskrifter, så du kan få en forfriskende tår at drikke til din nye yndlingshobby. - Med Kærlighed til Strik af Dorthe Skappel
En bog med mange vamsede og varme strik. Det gode her er, at Dorthe med illustrationer viser, hvordan bluserne konstrueres, så det er nemmere at forstå, hvordan man samler sit strik til en trøje.
Og så er der altså noget magisk ved, at ens første strik er en varm vamset sag, man kan gemme sig i i de kolde vintermåneder.
Udfordrende/Udviklende teknikker
Jeg er selv en rimelig rutineret strikker, og derfor kan en glatstrikket trøje ikke længere slukke min hjerne. Derfor skal jeg engang imellem udfordre mig selv, så jeg ikke kommer til at kede mig med strikket.
Lige nu har jeg f.eks. udfordret mig selv ved at strikke i bouclé-garn, noget der i den grad tester min tålmodighed.
Nedenfor har jeg ideer til nogle bøger, der kan udfordre dig med nye teknikker:
- 52 uger med sjaler
Noget af det, der kan få mig mest ned i mit håndarbejde er, når jeg strikker hulmønster. Fordi der er en rytme, men jeg tvinges til at tælle og holde øje med, hvor langt jeg kommer.
Her er denne bog særligt god, da der er det ene smukke hulstrikkede sjal efter det andet. Og selvfølgelig også andre teknikker iblandt. - Strikkede hunde og hvalpe af Sua Stratford
Jeg har et nytårsforsæt med i år, hvor jeg skal strikke en hund eller kat.
Der sker så meget på strikket, at man hele tiden skal være opmærksom, og så er jeg ikke særligt god til at strikke med strømpepinde, og det er lidt en nødvendighed, hvis man skal lave små pelsede venner.
Skal du være med på dette forsæt? - Strik i Sekvenser af Cecelia Campochiaro
I denne bog kan du lære at lave dine egne mønstre og strukturer ved at arbejde med små sekvenser af ret og vrangstrik: Hvordan strukturen former sig, alt efter hvor du lægger maskerne, samt hvad du skal være opmærksom på. - Strik med Snoninger
For mange kan snoninger virke som en meget angstprovokerende teknik og give sved på panden bare ved tanken. Men det er slet ikke så svært, som man tror. Faktisk er det virkelig sjovt! Og så bliver det så smukt, når man strikker med det.
Denne bog har en strikkeskole til et af mønstrene, så man bliver taget i hånden, når man går i gang med teknikken.
Jeg håber, der er en ny teknik, du vil give dig i kast med, eller at du kan komme i gang med, hvad jeg og mange andre synes, er verdens bedste hobby.
Og så kan du jo imens lytte til dette afsnit af Brinkmanns Briks, hvor Anne Kirketerp fortæller, hvor sund du er, når du strikker:
Rigtig god fornøjelse