Barn under Besættelsen

Krigen set fra børnehøjde

Den 9. april er det 80 år siden Nazityskland besatte Danmark. Besættelsen varede fem år og satte stort præg på de børn og unge, der voksede op i det besatte Danmark.

De fleste børn i Danmark havde almindelige hverdage, selvom de var prægede af luftalarmer, soldater, og at man skulle bruge rationeringsmærke for at købe bl.a. smør og sukker. For nogle børn og unge havde Besættelsen dog større konsekvenser. Blandt dem var eksempelvis jøder, som måtte flygte til Sverige for at undgå at komme i koncentrationslejr. Andre valgte at kæmpe mod tyskerne. De blev modstandskæmpere, selvom de ofte ikke var særlig gamle. Der var også dem, hvis forældre var nazister, eller som arbejdede for tyskerne. De børn oplevede krigen og især Befrielsen på en anden måde. Der er skrevet mange bøger om besættelsen. Også om, hvordan man som barn oplevede den.

Herunder er tips til gode bøger om børn under besættelsen, både dem der oplevede krigens almindelige hverdag, børnene af nazister, jøderne og dem, der blev modstandsfolk.

Med bedstemor i tidens labyrint

Nina på syv år har et nært forhold til sin bedstemor, som hun ofte besøger efter skoletid. Bedstemor havde en hjerteveninde, der også hed Nina, men som hun ikke har set siden krigen. En eftermiddag falder Bedstemor ned ad trappen og forstuver sin fod. Af frygt for at hun skal havne på plejehjem, "flygter" de ned ad kældertrappen og havner i Bedstemors baggård, der er forvandlet til krigstidens København. Her møder de Bedstemor og hendes jødiske hjerteveninde som skolepiger.

Farfars hemmeligheder

Karoline på 13 år får sin farfar til at skrive ned, hvad han kan huske fra sin barndom og ungdom i perioden 1930-1960. Det bliver til gode historier om hverdagen, og om hvordan besættelsen påvirkede livet

Lotte og krigen

Tolvårige Lotte bor midt i København under Besættelsen sammen med sin bramfri og modige mor og morens syge ven, Knud. Lottes far er i Tyskland for at tjene penge, hvilket hverken er nemt for ham eller for hans familie i Danmark.

1½ meter krig

Fortælling om den 1 1/2 meter høje, 11-årige Bent og hans familie og kammerater, og om hvordan tyskernes tilstedeværelse indvirker på deres hverdag i Annagade-kvarteret i Århus under besættelsen

Anne Franks dagbog – graphic novel 

Fortællingen om den purunge, jødiske pige, der må gå under jorden i Amsterdam i 1942 for at undgå nazisternes udrensning. På sin 13-års fødselsdag får hun en dagbog, og det bliver begyndelsen på denne gribende beretning om hendes families liv i skjul, hvor vi følger med i deres frygt, deres angst og håb frem til 1944, hvor de bliver angivet og deporteret.

Den livsfarlige krig: om nogle drenge under besættelsen 1940-45
Gennem dels dokumentariske, dels mere litterært subjektive tekster fortælles om nogle drenges fængselsophold under Besættelsen 1940-1945

Bette Nielses krig 
I 1944 fylder Niels 10 år. Faren er kronisk syg, så moren, Niels og hans to brødre må arbejde hårdt for tilværelsen i Skagen under sidste del af besættelsen.

Dø om så det gælder
Tom skal som faldskærmsagent organisere modstanden mod tyskerne i Danmark under Besættelsen. Opgaven er vanskelig, og flere af de uerfarne sabotører mister livet. Til sidst må han selv flygte til Sverige.


 

Materialer