Litteratur

På (littera)tur til lederkontoret

Lydbøger og lyrik - Ledernes læsevaner

Af Cecilie Damgaard Morales Bondy

Jeg har været på tur til lederkontoret i hjørnet og spurgt Ravinder, Sarah, Christine og Noa om deres læsevaner. Resultatet blev denne artikel, der både kommer ind på lydbøger og lyrik, køer og gravkøer og så hende der Jytte fra Marketing. Læs med her: 

Ravinder, Bibliotekschef:

Bøger er som et spændende landskab, der åbner for nye verdener og tanker. Jeg lytter til lydbøger i min bil på vej til og fra arbejde. Det er nemt.

Jeg holder meget af fagbøger – både dem, der taler til mine personlige interesser og inspirerer mig professionelt.

Lige nu lytter jeg til Ikigai – Den japanske hemmelighed bag et langt og lykkeligt liv af Héctor García og Francesc Miralles. Jeg har lånt bogen på dansk, men lytter til den engelske version. Jeg kan godt lide at fordybe mig i de mange gode idéer og refleksioner, bogen rummer. Den minder mig også om de smukke kunstværker, håndværk og kulturelle oplevelser, jeg havde på min rundtur i Japan sidste år.

En anden “læsevane” jeg har, er at gå rundt i biblioteksrummet og se hvilke bøger, der finder mig. Disse bøger er ofte noget, der afspejler mine tanker, og som giver mig svar på de spørgsmål, som optager mig. Bøgerne åbner mig for idéer og viden. For eksempel tog jeg under vores udstilling om familier fat i "Manden og hans mor" af Dorrit Aagaard. Den gav mig spændende refleksioner om, hvordan mødres kærlighed og omsorg kan være både en gave og en udfordring i deres sønners liv.

Romaner har jeg sjældent tålmodighed til at læse færdig. Jeg holder meget af små tekster og digte – især ved morgenbordet. Lige nu nyder jeg "Digte og vignetter" af Ejler Bille. Hans ord skaber en meditativ stemning og en rolig start på dagen. Her er et digt fra bogen:

Intet tilhører mig
Intet tilhører mig.
Ikke jorden jeg går på.
Heller ikke huset
eller tingene.
Hvem tilhører mit ansigt
og hvem ejer mine hænder?
Intet af alt dette er mit.

Sarah, leder af digital understøttelse og materialeflow
Digteren Pia Tafdrup har fortalt mig, at hun som ung fik det råd, at hun hver dag skulle læse noget godt - bare 5 minutter var nok. Det råd har jeg taget til mig og prøver at få lagt lidt læsetid ind hver dag. På cykelturen til og fra arbejde lytter jeg fx til lydbøger via eReolen - senest “Stillidsen” af Donna Tart. En lang coming-og-age roman, hvor vi følger drengen Theos liv i New York. En roman om kunst, antikviteter og kærlighed til godt håndværk, ensomhed og søgen efter et sted at høre til.

Jeg har altid en bogstak liggende med fund, jeg har gjort på ture rundt i biblioteket. Jeg kan særlig godt lide nordiske romaner og korte faglitterære bøger, som kan læses på en aften som fx Birthe Larsens “Hvorfor stiger uligheden?”.

Om lørdagen har jeg opøvet en vane med at læse digte og dele de bedste på Facebook og Instagram under #lørdagslyrik. Min mission er at vise, hvor alsidig en genre lyrikken er, og ryste støvet af den.


Christine, leder af inspiration og fællesskab

Jeg nyder at læse romaner, fordi det giver mig en indsigt i mennesker - deres følelser, handlemåder og verdener.

Jeg nyder både nogle, hvor sproget på en gang er let og præcist og hvor emnerne er universelle og sætninger bare rammer plet. Fx med Frederik Backman.

En anden forfatter jeg altid vender tilbage til er Svend Åge Madsen - der er også nok at tage af. Hans finurlige hjerne som giver interessante præmisser for hovedpersonerne - om det er en hovedpine, der kun kan kureres hvis personen begår kriminalitet, at tiden går i stå eller at man hver morgen vågner op til et nyt liv - et nyt job og en ny familie. Senest har jeg læst den i høj grad aktuelle "Esbens fire liv".

Udover romaner nyder jeg politiske biografier - fordi de også fortæller om den samtid, personen levede eller lever i.

Romanerne læser jeg som bøger, mens de politiske biografier typisk bliver lydbøger. Begge dele foregår dog oftest om aftenen inden jeg skal sove. For i dagtimerne bliver det mere til bøger sammen med min 2-årige datter. Her er det pt. "Frode og Frida" eller Buller-serierne, som hitter eller bøger som "Køerne siger Bøh" eller" Grav grav gravko".

Noa, leder af børn og deres voksne
Jeg er en travl og nysgerrig småbørnsmor, så jeg lytter rigtig meget til podcasts og faglitteratur, som man godt kan finde nogle gode af på e-reolen. På den måde får jeg noget godt ud af dagligdagens transporttid.

To af de bøger, jeg bliver ved med at vende tilbage til er Morten Münsters ”Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag” og Daniel Kahnemans "At tænke hurtigt og langsomt"/ ”Thinking fast and Slow”, begge humoristiske tekster om adfærdsdesign, og om hvordan vi kan hjælpe hinanden med at gøre tingere lidt federe, ved at designe til vores menneskelige hjerner.

Når jeg endelig vælger bøger af papir, er det vigtigt, at ”indpakningen” er appellerende. Det er ikke fordi jeg slet ikke skeler til ordene, men en lille bog i ”håndstørrelse”, god farveafstemning og måske endda nogle illustrationer? Ja, tak! Og jeg kan hilse og sige, at dem finder man mange af på vores udstillinger, der hedder ”Bibliotekets Udvalgte”.