Børn

Bedsteforældre, børnebørn – og dejlige bøger!

I anledning af børnebibliotekets BEDSTEFORÆLDREDAG præsenterer vi her en liste med både nye og gamle børnebøger, der med garanti kan bruges til en hyggelig læsestund med børnebørnene.

Af Camilla Enggaard Nielsen

Af Hanne Sass Jensen

Åh, hvor er det dejligt at genlæse de børnebøger, der har betydet noget særligt for en, da man selv var barn, sammen med de små i familien. Det giver en skøn oplevelse af nærvær og samhørighed, og bedstemors eller bedstefars begejstring for barndommens yndlingsbøger smitter naturligvis af og skaber bogglæde hos en ny generation af læsere. 

Men selvfølgelig skal alle de bøger, du læser højt for børnebørnene ikke være fra ”gamle dage”. Det er også vigtigt at finde bøger, som afspejler børnenes nutid, og som de selv vælger efter deres egen interesse. Det er heller ikke alle de gamle klassikere, der holder lige godt, for de er skrevet i en anden tid og et andet sprog, som måske kan være svært for nutidens børn at forholde sig til. Og nogle gange er det måske nødvendigt at forklare forhold og udtryk, som man ikke ville bruge i dag. Det kan være ord, som man i dag vil opfatte som racistiske, og så må man tale med børnebørnene om, at sådan siger man ikke længere.

 

I denne liste finder du eksempler på børnebøger, der har nogle af de samme temaer og samme charme, som de gamle klassikere – måske kan I sammen lave det helt rigtige læse-mix af gammel og nyt for både børnebørn og bedsteforældre:

  • Husker du, at Totte & Lotte-bøgerne engang var de helt rigtige første historier, så giv ”Frode & Frida”-bøgerne en chance. Søde og realistiske hverdagsdramaer for de mindste.
  • Og kan du huske du hvordan tid og rum forsvandt, dengang du sad fordybet i et bind af Lademanns Leksikon og sugede fakta til dig om alt fra blåhvaler til mumier og bladskærermyrer? Så tjek lige serien ”Den fantastiske bog om…”, der i store formater giver masser af uundværlig viden om mange spændende emner og med meget smukke illustrationer.
  • Hver generation har sine minder om historier med en ganske særlig elskelig bamsebjørn, - om det så er Peter Plys, Paddington, Bamse (verdens stærkeste bjørn) eller Bamse (der er ven med Kylling). Hvis du har lyst til at møde en ny pelset kammerat, så anbefaler vi den gnavne bjørn Boris, der faktisk overhovedet ikke bryder sig om naboer. Men naboerne kan rigtig godt lide Boris…
  • Hvis du elskede Jørgen Clevins ”Jakob og Joakim”, hvor børnene inddrages aktivt i læsningen med spørgsmål og små opgaver, så prøv også ”Bogen, der hellere ville være en badevægt” og ”Bogen, der hellere ville være en lydbog”. Rimeligt fjollede, men supergode til at sætte gang i legen. Også bogen ”Du må ikke åbne” skal rystes, drejes og trykkes på, mens I læser, for ellers stikker vaskebjørnen og dens venner af fra zoo!
  • Og apropos Jørgen Clevin, så giv Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøis ”Jørgen Pingvin”-serie et skud. Jørgen Pingvin er en meget sød pingvin med runde briller og røde seler, der elsker at bygge, og han er bare noget helt for sig selv.
  • Havde du næsen i Jules Vernes bøger som barn, så vil du let kunne genkende, hvor inspirationen til billedbøgerne om ”Anton og Farmor” kommer fra. Anton og hans hittepåsomme farmor rejser både en tur til havets bund, til det vilde vesten og op til Vorherre for at bede om godt vejr. Og hvis du gerne vil finde bøger, der ligesom Benny Andersens Snøvsen leger med ordsprog og faste vendinger, så er det også her du skal kigge.
  • Vi må selvfølgelig ikke glemme de gode danske rim-bøger, som ikke mindst Halfdan Rasmussen har skabt en stor tradition for med bl.a. Børnerim, Den lille frække Frederik, Halfdans abc og Tante Andante. En af Halfdan Rasmussens arvtagere er selvfølgelig Marianne Iben Hansen, som har skrevet ”Axel elsker biler”, ”Lille Frøken Pingelpot” og mange andre dejlige bøger på vers. Læs for eksempel ”Drengen i træet”, der handler om en dreng, der løber væk fra sin far, fordi han ikke må spille mere på sin Ipad!:”…han går og han går på den drejende planet, kommer til en skov, han aldrig før har set…” Og hvad er det så for en mærkelig, ny verden, han træder ind i, hvor man er helt alene? På den måde har bogen faktisk noget til fælles med en anden god, gammel klassiker, nemlig ”Palle alene i verden” af Jens Sigsgaard.