Spil

Forældreguide: Hvad er en streamer?

Læs mere om spil streaming, og hvad du skal være opmærksom på

Af Mikael Brink Frederiksen

Tags

Spil
Bliv klogere på streaming

I denne artikel vil vi træde lidt ud af selve spillene og kigge på en sidebranche, der også har vokset sig kæmpestor hos den yngre generation – nemlig spil-streaming.

Nogle af jer har måske hørt navne som Ninja, PewDiePie, Dr. Disrespect eller andre. Fælles for disse er, at de har skabt sig en karriere med at live-streame spil og samtidigt filme dem selv kommentere på, hvad der sker på skærmen. 

Formatet for de fleste af disse streams kan sammenlignes med at se en fodboldkamp, hvor man ikke kun kan høre kommentatorerne, men også se dem og skrive til dem eller andre seere i et chat-vindue. Dette gør, at streameren bliver en meget mere offentlig person, og derfor er deres popularitet også dybt afhængig af deres personlighed og evne til ikke blot at spille spillet, men komme med underholdende kommentarer samtidigt. 

Børn og unges fascination med disse ”streamere” har naturligvis også den effekt, at mange drømmer om selv at blive den næste store streamer. De to største platforme til formålet er naturligvis Youtube, men i endnu højere grad Twitch.tv. 

De fleste har allerede stiftet bekendtskab med Youtube, så vi vil derfor gå mere ind i hvad Twitch er, og nogle af de ting man som forælder skal være opmærksom på, hvis ens barn begynder at streame selv. 

Overordnet set kan Twitch godt minde lidt om Youtube – dog med langt højere fokus på spil. Man kan finde og følge en masse forskellige personligheder, men den store forskel ligger i fokusset på live-interaktionen med fans. For mange børn, der begynder at streame, er disse ”fans” blot nogle af deres venner, som de sidder og spiller med og har det hyggeligt. Dog kan det ske, at der er nogen, de ikke kender, der kommer og kigger med, og disse mennesker har også mulighed for at blande sig i chatten. Hvis man er så uheldig at blive besøgt af en såkaldt ”troll” – en person, der er ubehagelig blot for at være ubehagelig – kan det nemt ødelægge oplevelsen. 

Det er muligt at blokere brugere, men det er vigtigt at gøre dit barn opmærksom på, at hvis der er nogen, der opfører sig ubehageligt på deres stream, så skal de ikke være bange for at komme til dig, så I kan snakke om det, og måske hjælpes ad med at sortere i, hvem der kan skrive på chatten fremover.

Der har naturligvis været skrækhistorier med streamere, der bliver ”doxxet” – altså får deres personlige oplysninger, såsom adresse og telefonnummer, offentliggjort - eller ”swattet” - en langt farligere praksis, hvor nogen har fundet streamerens adresse, og ringer til politiet med en falsk trussel på adressen, hvilket resulterer i at en SWAT-patrulje stormer huset, gerne mens streameren stadig er live. 

Swatting er selvfølgelig mest et amerikansk problem, og det er også sjældent at den gængse bruger bliver doxxet. Dog er det vigtigt at have en samtale med dit barn om, at de skal holde personlige oplysninger ude af deres streams. De skal ikke nævne deres rigtige adresse, telefonnummer, email eller andet, der gør dem nemme at finde, hvis der nu skulle være nogle ubehagelige typer, der har lyst til at chikanere dem.

På trods af disse skrækscenarier skal man ikke være så bange for streaming i forhold til andre sociale medier. Som alle andre steder handler det om at klæde barnet ordentligt på og at have en interesse for hvad de laver online. Det betyder naturligvis ikke, at I skal sidde og se deres streams (måske synes de, at det er super pinligt), men spørg ind til dem, og lad dem vide, at I er til at snakke med, hvis de har problemer.