Læs en sommerbog sammen
Af Kristine Løgsted Andersen
På Ballerup Bibliotekerne kører vi hele sommeren med kampagnen Sommerbogen, som er en konkurrence, hvor man kan vinde fede præmier, hvis man læser bøger i sommerferien. Og konkurrencen findes altså til både børn og voksne!
Derfor har vi lavet "bogsæt" med bøger til både børn og voksne om samme emne, som gør det muligt at dele læseoplevelsen på tværs af alder. På den måde kan I inspirere og motivere hinanden, når I læser jeres sommerbøger, og I kan også løbende tale sammen om jeres læseoplevelser. Mon I oplever det samme eller noget helt forskelligt?
Så tag din mor, far, bedsteforældre, søskende, nabo eller en helt anden under armen og find et emne I begge har lyst til at læse om. Så kan i være med i Sommerbogen sammen.
For at deltage i Sommerbogen, skal I have et udfordringsark, hvo I. bl.a. skal skrive en lille anmeldelse. Hent dit udfordringsark på biblioteket og læs mere om Sommerbogen for børn her Sommer-bogen for børn | DPL CMS (ballerup.dk) og Sommerbogen for voksne her Sommerbogen for voksne | DPL CMS (ballerup.dk).
Her i artiklen har vi lavet syv forskellige bogsæt med bøger til både børn og voksne om syv forskellige emner, der kan bruges som inspiration. Måske får I lyst til at læse om ét af emnerne sammen?
Besøg også Skovlunde Kulturhus, hvor vi lige nu har en udstilling med færdigpakkede bogsæt, som du kan låne med hjem.
Husk vi også har Ønskeposer
Er der ikke lige nogle af bøgerne eller emnerne, der passer til jer? Eller måske leder I efter bøger til en specifik aldersgruppe? Vi kan skræddersy din læseoplevelse! Bestil en Ønskepose med bøger om emner der passer til jer. I skal blot skrive, hvor mange I er, hvor gamle I er og hvilke emner I interesserer jer for. Bestil Ønskeposen her:
Ønskeposer til sommeren 2024 | DPL CMS (ballerup.dk)
Krimi
” En rimelig mærkelig krimi” af Annie Bahnson (fra 10 år) og ”Torsdagsmordklubben” af Richard Osman
I ”En rimelig mærkelig krimi” er der fuld fart på. Fridas mor kom aldrig tilbage fra sin danseferie i Flamingoland. Det spanske politi gør ikke meget for at hjælpe, så nu tager Frida sagen i egen hånd. Det går dog ikke helt som planlagt. GPS’en leder dem på afveje og så er der også noget med en bager med kagetatoveringer på overarmene og en gul varevogn? Det bliver både mærkeligt og lidt uhyggeligt…
I ”Torsdagsmordsklubben” ånder alt fred og idyl i landsbyen Coopers Chase, hvor de fire senior-venner Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron dyrker deres fælles passion i puslespilsstuen: uopklarede mordsager. Men da et brutalt mord rammer landsbyen rystes de fire venner lige lukt ud i en virkelig mordsag og et kapløb med tiden for at fange morderen. Men bare rolig, de fire venner er måske oppe i årene, men de giver ikke så let op!
To gode bud på sjove, spøjse og lidt uhyggelige krimier
Psykisk sårbarhed
"Hex" af Sigbjørn Mostue (fra 11 år) og "Hungerhjerte" af Karen Fastrup
I "Hex" vågner Diana op efter en fest med sorte huller i hukommelsen. Hvad skete der egentlig i går og hvorfor har hun det så mærkeligt? Da hun kommer hjem og ser sig selv i spejlet, er det pludselig en heks, der ser tilbage på hende! Hun har tilmed fået uforklarlige kræfter, og grænsen mellem fantasi og virkelighed viskes gradvist bort. Diana er overbevist om, at hun har indgået en pagt med Djævelen den nat, hun var sammen med Simon, og beslutter sig for at tage hævn. Men heksen skaber mere og mere kaos i Diana, og intet går, som hun havde planlagt.
I "Hungerhjerte" skildres en kvindelig hovedperson, som er opvokset i en kompliceret familie. Efter at have boet i Tanzania, flytter hun tilbage til København, bliver forelsket i en musiker og bliver en del af storbyens kunstnermiljø. Men hun har lidt svært ved at finde ud af, hvordan hun skal opføre sig… ikke fordi hun ikke ved det, men fordi der er et kaos i hendes hoved, som prøver at bryde ud.
Faktisk ved hun ikke helt hvordan det sker. Det ene øjeblik bor hun med en mand og det næste er hun på psykiatrisk akutmodtagelse i Ballerup. Hun kan ikke huske, om hun havde truet sin kæreste med en køkkenkniv. Men hun kan huske at nogen kaldte hende sindssyg.
Venskab
"Ti knive i hjertet" (fra 10 år) af Nora Dåsnes og "De uadskillelige" af Simone de Beauvoir
I "Ti knive i hjeretet" møder vi Tilde, der er 12 år og lige begyndt i 7. klasse. Hun glæder sig til at bygge en hule med sine to bedste veninder Laura og Bao og måske også opleve sin første forelskelse.
Men i sommerferien er alting blevet forandret. Laura har fået en kæreste og går kun op i shopping, mens Bao overhovedet ikke gider høre om hverken lipgloss eller drenge. Pludselig skal Tilde vælge mellem sine to bedste veninder, og det har hun slet ikke lyst til. Oveni i det hele starter der en ny pige i klassen, som får Tildes hjerte til at banke lidt hurtigere.
7. klasse viser sig hurtigt at være mere forvirrende og kaotisk end Tilde lige havde regnet med…
I ”De uadskillelige” skildres det intime venskab mellem de to piger Sylvie og Andrée i 1920’ernes Paris, som bliver bedste veninder, da de bliver sidekammerater i skolen. Sylvie både misunder og beundrer Andrée, som er smuk og klog. Hun kommer dog fra et traditionelt, katolsk hjem og hendes forældre er ikke ligefrem begejstrede for den mere frisindede Sylvies indflydelse på hende.
De veninder er både hinandens støtter og konkurrenter og bogen skildrer skarpt venskabets mange facetter og den måde kærligheden til en bedste veninde kan føles næsten altoverskyggende og være en vigtig del af et menneskes formative år.
Klasse/ social realisme
"Happy happy" (fra 11 år) af Mette Vedsø og "Frank vender hjem" af Kristian Bang Foss
I ”Frank vender hjem” fortælles historien om Frank der er søn af en af en alkoholiseret mor og en gademusikant, som alle gjorde grin med, når han spillede på strøget.
Da Fransk starter på litteraturvidenskab møder han Thea, som er datter af den ultra-rige Ingelise Holmberg, der er vært på sit eget haveprogram. Frank har svært ved at navigere i sin nye svigerfamilies luksuriøse liv og er bange for at blive afsløret som en sølle proletar. Hvordan ved man fx hvor meget vin, man hælder op i et glas? En dag forsvinder han på mystisk vis, og da han endelig vender tilbage, er der ikke rigtig nogen, der tror ham. Kan man overhovedet stole på én som ham?
”Frank vender hjem” er en både humoristisk og alvorlig roman om mødet mellem de forskellige sociale lag i samfundet, og hvordan det er alle de tavse detaljer, som andre folk dømmer dig på.
”Happy happy” handler om 13-årige Ubbe, som bor i byens grimmeste hus med 44 buslinjer i forhaven. Ved et tilfælde lander han i byens velhaverkvarter og får sin vante gang i golfklubben, noget hans far for alt i verden ikke må vide – golf er nemlig kun for ”rige svin”. Pludselig må Ubbe altså skjule en del af sit liv for sin far, der ville betragte Ubbes nye livsstil, som forræderi mod familien.
En varm og humoristisk roman om klasseforskelle, om at turde stå ved sig selv og sige fra – også selvom man kan såre dem, man holder allermest af.
Kærlighed
"Heartstopper" – bog 1 (fra 14 år) af Alice Oseman og "Ti kameler for Ameera" af Zahra Pedersen
I "Ti kameler for Ameera" møder vi Ameera, der har styr på sit liv. Hun har fået drømmejobbet på et af Londons eksklusive reklamebureauer og færdes hjemmevant i både sneakers og stiletter. Hendes kæmpestore arabiske familie og vennekreds har desuden påpeget, at hun både er køn, god til børn, høflig og i stand til at konversere potentielle svigerforældre på arabisk, så hvorfor er hun ikke blevet gift endnu?
Ameera begynder at mærke presset udefra og beslutter sig for at gøre noget ved sagen. For hvem gider egentlig være en evig pebermø? Det er bare lettere sagt end gjort. For hvad gør man, når ens fremtidige ægtemand skal leve op til nogle helt særlige kriterier samtidig med at nogle mandstyper bare hænger én langt ud af halsen? Og hvad skal Ameera gøre med den søde cheesecake-fyr fra den lokale café?
I ”Heartstopper” møder vi den lidt stille Charlie, der elsker at spille musik og Nick, som er udadvendt og virkelig god til rugby. De to går på samme skole, men har aldrig mødt hinanden indtil den dag, en lærer sætter dem ved samme bord. Umiddelbar virker de ret forskellige, men de bliver hurtigt venner. For Charlie begynder følelserne dog at blive mere end venskabelige. Men hvordan kan han finde ud af om Nick har det samme måde?
”Heartstopper” er en graphich novel om den både svære og fine grænsen mellem venskab og forelskelse og at turde stå ved den man er.
Familie
"Mig og min familie - udflugter og andre pinligheder" (fra 8 år) af Anja Hitz og "De forsvundne træers ø" af Elif Shafak
I" Mig og min familie" møder vi Rose på 11 år. Hendes forældre er skilt og hun er enebarn. Men morens nye kæreste, Frank, har hele fem børn, så pludselig er Rose ikke helt ligeså meget enebarn længere. I Franks familie bliver mange ting gjort anderledes end Rose er vant til, og der bliver vendt op og ned på hverdagen, som hun kender den. Måske er hverdagen ikke helt så rolig og ordentlig som den plejer, men til gengæld er den en del sjovere. En rigtig fin bog om at være barn i en skilsmissefamilie og at træde ind i en helt ny, kaotisk og sjov papfamilie.
"De forsvundne træers ø" er både en familiesaga og en fortælling om krig og dens konsekvenser på tværs af generationer.
På Cypern i 1974 mødes tyrkiske Defne og græske Kostas i al hemmelig på en taverna på den ø, som de begge kalder hjem. Da borgerkrigen bryder ud bliver de to elskende revet fra hinanden, og Kostas er nødt til at rejse fra Cypern. Det eneste han tager med sig er en et figentræ, der har været vidne til hans forelskelse i Defne. Mange år senere er han blevet botaniker og vender tilbage til Cypern for at studere vilde planter - og finde sin tabte kærlighed.
I London sidst i 2010'erne er Defne og Kostas datter, Ada, i dyb krise. Hun har mistet sin mor og efter en uheldig episode i skolen, begynder hun at trække sig fuldstændig ind i sig selv. Den eneste tilknytning hun har til sine forældres fortid er et gammelt figentræ, som vokser i baghaven. En dag kommer Adas moster fra Cypern på uanmeldt besøg, og Ada begynder at forstå sine families turbulente historie - og sin egen plads i familiens fortælling.
Feel good roman
"Legender og latte" (fra 13 år) af Travis Baldree og "Velkommen til Floras sommerkøkken" af Jenny Colgan
I ”Velkommen til Floras sommerkøkken” møder vi Flora MacKenzie, der ikke ser sig tilbage, da hun forlader sin lille hjemby og rejser til London for at opleve det pulserende storbyliv. Hun er træt af det lidt for intime landsbyliv, hvor alle kender alle og har brug for afstand til sin familie efter sin mors død. Da en arbejdsopgave alligevel bringer Flora tilbage til den charmerende skotske ø, Mure, befinder hun sig med ét konfronteret med både sin familie og sin fortid. En dag opdager Flora en notesbog fyldt med sin mors gamle opskrifter og igennem den får hun øjnene op for sin egen kærlighed til madlavning - noget hun ellers havde afsvoret. Ligeså stille går det op for Flora, at livet i London har skabt et stort savn, og inden hun har set sig om, er hun i gang med at puste liv i en lille café ved havnen. For måske ligger fremtiden ikke så langt væk fra alting, som Flora troede?
I ”Legender og Latte” møder vi orken Viv, der har levet et liv fuld af blodsudgydelser og dusørpenge, men som efterhånden føler sig efterhånden ret krigstræt. Hun beslutter derfor at starte på en frisk og åbne den allerførste kaffebutik i storbyen Thune. Men vejen til succes er dog ikke uden forhindringer og Viv støder på både gamle og nye fjender. Derudover er der heller ikke rigtig nogen i Thune, der ved hvad kaffe er. Så er det altså svært at være iværksætter!
Viv har brug for hjælp til at lægge sit gamle liv bag sig, men heldigvis virker skæbnen til at tilbyde hende lige det hun har brug for, for at gøre kaffebutikken til en succes. Man ved bare aldrig, hvornår skæbnen vender...
God sommerferielæsning!