Børn

Grundlovsdag 2025

Af Louise Nabe

Tags

6-12 år

Hvert år den 5. juni fejrer hele Danmark Grundloven. Det er Grundloven, der sikrer os de rettigheder, alle I Danmark har til at leve, tænke og tro frit. Og dét er da værd at fejre. 

Fra enevælde til folkestyre
Den første danske grundlov blev underskrevet af Kong Frederik den 7. den 5. juni 1849. Den betød ”farvel” til kongernes enevælde og ”goddag” til begyndelsen på det  folkestyre, vi har i dag. 

Hvor det før var kongen, der alene bestemte, hvilke love der skulle gælde, blev det folket selv, der kunne være med til at bestemme. I første omgang var det dog kun godt 15% af befolkningen, der kunne være med til at bestemme – det var mænd over 30 år, der ikke havde gjort noget ulovligt og var danske statsborgere. 

I 1915 blev Grundloven ændret. Nu kunne ALLE under over 25 år – både kvinder og mænd – stemme. Samtidig fik folk, der arbejdede for andre også lov til at stemme - de blev kaldt ”tyende” og havde ofte ikke deres eget hjem, men boede hos dem, de arbejdede for. Siden blev loven lavet om igen, så i dag kan alle, der er fyldt 18 år stemme. 

Hvordan laver man en grundlov?
Vil du og din familie prøve kræfter med at lave en grundlov – eller bare blive lidt klogere på, hvordan I selv kan fejre Grundlovsdag? Så kan I kigge forbi Måløv Kulturhus lørdag den 17. maj, hvor vi tager forskud på Grundlovsfejringen med hyggelige aktiviteter for hele familien. 

Og på hjemmesiden Grundlovsfesten.dk kan I se, hvor I kan mødes med andre og fejre Grundlovsdag den 5. juni.