Velkommen på forsiden!

Bøger, der har skabt røre i (den litterære) andedam

Af Cecilie Damgaard Morales Bondy

For tiden er jeg optaget af bøger, der har vakt ramaskrig i medierne. Om det er i kølvandet på Banned Books Week i september, i anledning af Katherine Diez’ runde 2. i mediemøllen eller min optagelse af Sara Alforts bog ”Damer, der var for meget”, skal jeg ikke kunne sige. Måske en blanding. Under alle omstændigheder er jeg dykket ned i de kontroversielle og sensationelle bøgers verden. 

Når man ser på de store linjer fra de sidste godt 200 år, tegner der sig et tydeligt billede, når vi talet om kontroversielle bøger. Forfattere, der har skrevet/skriver om normbrydende seksualitet og kønnenes forskellige vilkår i samfundet, er kraftigt repræsenteret i medierne, og i enkelte tilfælde er de endda endt i retten pga. deres bøger fx Gustave Flaubert i Frankrig og Broby-Johansen i Danmark. Køn og seksualitet er fortsat sprængfarlige emner bare tænk på "Lolita" af Nabokov, "Creme Fraiche" af Suzanne Brøgger, "Kvinder uden mænd" af Shahrnush Parsipur og "Fifty Shades of Grey" af E. L. James (og mange flere).

I 00'erne har især genren autofiktion skabt overskrifter, men Tove Ditlevsen tog allerede hul på denne kontroversielle debat med romanen "Gift", der gik meget tæt på hendes levede liv og især hendes ægteskaber. I nyere tid har Karl Ove Knausgård og Vigdis Hjort skabt røre i det norske mediebillede med deres respektive bøger om deres liv og familie - for kan man tillade sig at udstille andre mennesker i autofiktionens navn? Og hvad nu, hvis de portrætterede ikke kan genkende sig selv i det skrevne? Denne debat er også aktuel i Danmark for tiden med fx "Insula" af Thomas Boberg, der kritiseres for at udstille beboere på øen Fejø (af beboerne på Fejø). 

Og så er der selvfølgelig biografierne, hvor kendisser afslører overraskende detaljer om deres liv med dertilhørende forsidehistorier fra dagspressen, som fx Britney Spears og formyndersagen og Katherine Diez' nye biografi, hvor man kan læse om hendes plagiatsag og forholdet til mænd, især Adam Price.    

Overordnet set er det meget forskellige bøger, der pludselig gør sig til genstand for mediernes opmærksomhed. Fælles for dem er, at de alle på en eller anden måde skaber debat og skubber til samfundets normer, kultur og/eller politik. Og er det ikke netop en af litteraturens fornemste opgaver?

God (skandaløs) læsning!