Korte bøger til årets korteste dag
I morgen er det årets korteste dag
Af Cecilie Damgaard Morales Bondy
Lørdag den 21. december er der kun dagslys i syv timer i Danmark. Men derfor kan du jo sagtens læse en bog, mens det stadig er lyst! Vi har fundet otte korte, men gode, bøger til dig i anledning af årets korteste dag.
Det var så den vinter af Dorthe Nors (176 sider)
”Det var så den vinter” er en samlet udgave af Dorthe Nors’ to kortromaner ”Dage” og ”Minna mangler et øvelokale”. To rørende og underfundige portrætter af kvinder i det 21. århundrede.
I ”Dage” skriver en kvinde lister. Hun har kærestesorg, og det kræver en vis overvindelse at vove sig ud i livet og et forårsmættet København. Der er ikke andet for end at tage én dag af gangen.
I ”Minna mangler et øvelokale” møder vi komponisten Minna, som ikke er en dag over 40. Minna er en kvinde, som mangler mange ting i livet – for eksempel et øvelokale, en eksistensberettigelse, et barn og snart også en mand. Minna beslutter sig for at stikke af fra det hele. Hun vil lære at sortere i sine omgivelser - hun vil have sig et røvhulsfilter.
”Our Strangers” af Lydia Davis (368 sider bestående af MEGET korte noveller)
Lydia Davis er kendt for, at skrive verdens korteste noveller. Nogle af dem er kun få linjer lange, men indholdet lever længe. Hun kan bare med få ord sige dét, der tager andre mange sider. "Our Strangers" er ingen undtagelse. De korte fortællinger er skrevet i et skarpt sprog og med et skarpt blik på alt det usagte, der sker imellem mennesker.
Hvis du hellere vil læse Davis på dansk, så kan du bestille hendes andre bøger lige her på bibliotek.dk.
”Magi” af Jesper Sørensen (60 sider)
Julen er for mange en lidt magisk tid. Måske især for børnene, der håber på et besøg fra julemanden. Vi voksne ved godt, at hvis der er taget en bid af honningkagen om morgenen, så er det nok ikke nissen. Og så alligevel..
Bank under bordet, salt over venstre skulder, 7-9-13 og så videre. Vi kender alle til magi og kan hårdt presset nok også indrømme, at vi tror og håber på, at visse handlinger vil forbedre vores chancer for at få et bestemt ønske opfyldt. Det er ikke så underligt, for magi er ikke blot et fjernt anliggende for haitianske voodoopræster, men kan findes overalt i vores egen højteknologiske kultur.
Det kan du læse mere om i denne magisk godt formidlet bog, der er en del af serien "Tænkepauser".
"Lille land" af Gaël Faye (192 sider)
’Lille Land’ er en utrolig stærk debut, og det er ikke overraskende, at Gaël Faye vandt et væld af franske litteraturpriser for den. Bogen er et uafrysteligt vidnesbyrd om borgerkrigene i Burundi og Rwanda set fra et barns perspektiv, men med tilbageblikkets nostalgiske, bittersøde tone.
"Vinternoveller" af Ingvild H. Rishøi (168 sider)
I bogen her er tre noveller om skrøbelige og skæve eksistenser. Om at gøre et hjerteskærende forsøg på at være en god mor, en god far og en god storesøster. Det er socialrealisme, når det er allerbedst – og når det er allermest hjerteskærende.
"Læseren i morgentoget" af Jean-Paul Didierlaurent (156 sider)
I bogen møder vi Guylain Vignolles. En stille eksistens, der lever af det, han hader mest af alt, nemlig at makulere bøger. Det lykkes ham somme tider at redde enkelte sider ud af det store makuleringsmonster på den fabrik, hvor han arbejder. Disse sider, små fragmentariske tekststykker, læser han op i toget hver morgen kl. 06.27. Han bliver et fænomen, som togpendlere trofast møder op og lytter til hver morgen. En morgen finder han et usb-stik, der indeholder en dagbog skrevet af en kvinde. Han begynder at læse op af dagbogen i toget og bliver mere og mere fascineret af forfatterindens historie - og sætter sig selvfølgelig for at finde hende.
"Kammerat Napoleon" af George Orwell (128 sider)
Hvorfor ikke bruge årets korteste dag på at få læst en kort klassiker? Det kunne for eksempel være George Orwells politiske satire, der trist nok stadig er aktuel her i 2024.
"Camille Clouds brevkasse" af Line Knutzon (153 sider)
Skal du bruge et sjovt, anderledes indslag i morgen, skal du tage Line Knutzons fænomenalt skæve og komiske brevkasse med hjem. Knutzon har en skarp pen og et skarpt blik for de ting ved samfundet og menneskeheden, der bare ikke giver mening. Kæmpe anbefaling!