Yndlingsrebeller
yndlingsrebeller

Yndlingsrebeller

De fire skønlitterære formidlere fortæller om deres yndlingsrebeller

Oprørets mytologi er i fokus på Ballerup Bibliotekerne denne vinter med temaet REBEL. Litteraturens verden vrimler med oprørere og rebeller i alle mulige afskygninger, og vi har derfor spurgt vores fire litteraturformidlere om, hvilke litterære rebeller de er særligt glade for.  

Jette

"Arturos ø" af Elsa Morante er en meget speciel bog, som i den grad fangede mig, da den både er mystisk, spændende og lidt trist, idet hovedpersonen er meget overladt til sig selv og sine tanker.


"Dinas bog" af Herbjørg Wassmo er en storslået historisk roman, hvor hovedpersonen Dina går for lud og koldt vand og under sin opvækst bliver opdraget som en drengepige. Dette giver udslag i hendes voksne liv - hende kan man i sandhed kalde en rebel.


Susan

Jeg er vild med Karitas, som er hovedperson i romanerne "Karitas, uden titel" og "Karitas, kaos på lærred". Hun er en sej, vild, uregerlig og stærk islænding, der i 1920'erne kommer på Kunstakademiet i København. Tilbage på Island gifter hun sig og ender med en flok børn - uden mulighed for andet end at drømme om kunst. Men hun formår at løsrive sig fra familie- og forsørgerbåndene og dyrke sit maleri. I 1945 forlader hun Island og drager til Paris, New York og Rom, hvor hun færdes i kunstnerkredse. Først som gammel vender hun tilbage til Island og familien.


Den 35-årige nybagte miljøminister Charlotte Damgaards kamp for ligestilling i dansk politik, for idealer og for familielivet skildres i ”Kronprinsessen” af Hanne Vibeke Holst. Charlotte skal nemlig køres i stilling som Socialdemokratiets nye formand, og hun betaler en høj pris for sine ambitioner.

Anette

Jeg har valgt "Lykke-Per" af Henrik Pontoppidan, fordi han bryder med sit ophav og senere med verdens forventninger til, hvad der skal til for at opnå menneskelig lykke.

Og så har jeg valgt forfatteren Anaïs Nin, fordi hun skrev om kvinders seksualitet i en tid, hvor drifter var forbeholdt mænd.

Cecilie

Jeg er med i en bogklub, der læser fantasy og sci-fi, og i efteråret skulle vi læse ”1984” af George Orwell. Det passede mig godt, da jeg så kunne strege endnu en klassiker på min to-read-liste. Bogen er en fremtidsroman, og vi følger Winston og hans liv - eller mangel på samme - under det fuldstændige diktatur. Winston formaster sig til i det skjulte at gøre oprør ved at indlede et forhold til en kvinde. Om hans oprør bliver opdaget, må du selv læse dig til. 

Jeg vil på det varmeste anbefale fantasy-bogen "Rød opstand", der er første del af en trilogi.  Her følger Darrow, der er en såkaldt "rød" i en verden, hvor de "guld" har al magten og rigdommen. Darrow slider i minerne på planeten Mars, indtil der en dag sker noget, der bliver starten på et samfundsomvæltende oprør med Darrow i spidsen.

Materialer