Internet skilt

Børn, gaming og sociale medier - til forældre

Har du og dit barn styr på gaming og sociale medier?

Er dit barn begyndt at kigge langt efter telefon, tablet, computer eller konsol? Er du i tvivl om, hvordan du som forældre skal forholde dig til det? Er gaming og sociale medier godt eller dårligt for dit barn?

Herunder finder du links til hjemmesider, som på den ene eller anden måde kan være med til at svare på disse spørgsmål og vejlede jer i, hvordan I skaber rammerne for skærm i  jeres familie og for jeres børn.

logo

Medierådet for børn og unge
Medierådet for børn og unge har en hel sektion om digitale dannelse, som kommer rundt om både gaming, sociale medier, sikkerhed & privatliv samt digital mobning & onlinefællesskaber.  Du finder blandt andet en guide til Siden er målrettet både forældre og skoler, så der er også links til undervisningsmaterialer og andet.

Børns Vilkår
Børns Vilkår har lavet denne side, som introducerer dig til, hvad der er på spil for børnene, når de spiller. Der er også gode råd til hvad du som forælder  skal have in mente, når du snakker med børn om deres skærmtid. Du kan også finde  forældreguides til spillene Fortnite, Minecraft, CS:GO og Roblox, som er de mest populære spil lige nu.

Ballerup Bibliotekernes forældreguides
Her på biblioteket laver vi også forældreguides til nogle af de nye spil.  Se vores spilkollega  Mikaels Forældreguides på hjemmesiden her. Hver anden uge gennemgår han bibliotekets nyindkøbte spil i forhold til  aldersgrænser, mikrobetalinger og andet man kan have brug for at vide som forældre der ikke gamer.

Sund gaming
Sund Gaming er en hjemmeside, som Tricas-psykologerne har lavet for at nuancere vores syn på gaming, og hvordan vi håndterer det bedst muligt. Linket her er til deres blog-artikler, men de har også lavet en serie podcast og meget andet.

I kan starte med artiklen  “Forældre og gaming”, som kommer rundt om det meste.

DR
DR har lavet en gennemgang af 12 medier med fokus på, hvordan det kan gå galt. Det er meget korte introduktioner, som linker til andre artikler, der går mere i dybden med problematikkerne. Artiklen er fra 2018, så et par af linkene er døde, men indholdet fejler ikke noget. Derudover har DR lavet et hav af andre artikler om emnet, fx “7 GODE RÅD Ved dit barn, hvordan det skal opføre sig på de sociale medier” og podcast serien Småborger har lavet denne podcaste "Er Tik Tok farlig?".

Slet Det
Som et led i Red Barnets “Slet Det”-kampagne er der blevet lavet slette vejledninger til de mest brugte sociale medier  i Danmark. Man kan både se, hvordan man sletter enkelte opslag, og også selve profilen på det sociale medie.  I tilfælde af at det går galt, kan det være godt at kende til denne side.

Børnetelefonen - sociale medier
Ligeledes har Børnetelefonen lavet en super cool side om Sociale medier  henvendt til børn. Her er der trin for trin hjælp til hvad man skal gøre hvis du har oplevet billeddeling, samt test, film og en brevkasse. Siden er fyldt med konkrete eksempler som kan være med til at gøre det lettere at tale med dit barn om, hvordan man kan navigere i vores digitale virkelighed.