Billede af udvalgte sybøger og -blade, som kan lånes på Ballerup Bibliotekerne
Billede af udvalgte sybøger og -blade, som kan lånes på Ballerup Bibliotekerne

Sy på Ballerup Bibliotek

30.07.19
Er du en slags Coco Chanel eller Christian Dior med hovedet fuld af fantastiske kreationer?

Eller har du bare lyst til at sy noget fedt til dig selv, dine børn, din sofa eller måske din hund, som helt sikkert ikke går op i et par småfejl hist og her?
Så finder du et par gode maskiner og et hav af inspiration på biblioteket.

Biblioteket har nemlig indkøbt to symaskiner og en overlocker, som du kan låne til brug på biblioteket, på samme måde som hvis du låner et par høretelefoner af os.

Billede af symaskine og overlocker, som kan lånes på Ballerup Bibliotek

 

De to symaskiner hedder Brother Innov-is A16 (til venstre i billedet ovenfor) og er relativt lette at betjene, samtidigt med at de syr godt (vi skal nok vise, hvordan du tråder dem). De bliver blandt andet brugt af eleverne på flere folkeskoler.

Overlockeren (til højre i billedet ovenfor), JUKI MO-1000, er en mere avanceret symaskine, der syr med op til fire tråde ad gangen, hvor en "normal" symaskine kun syr med op til 2 tråde (+ 1 undertråd). Det er sådan en symaskine, der laver mange af de kanter, man ser på indersiden af det tøj, vi normalt køber i butikkerne. Vil du se et eksempel, kan du sikkert bare kigge på indersiden af det tøj, som du har på lige nu.

Udvid dine teknikker med Makerspace
Maskinerne låner du i Makerspace på Ballerup Bibliotek. I Makerspace finder du også en printer, der kan lave grafik, som du kan overføre til stof med en varmepresse. På billedet herunder har Jonas lavet en illustration, som han har farvelagt digitalt, printet på vinylprinteren og til sidst fået over på sin trøje. Vinylprinteren og varmepressen kan personalet også hjælpe dig med at betjene.

Billede af en trøje med vinyltryk på forsiden. Trykket er tegnet i hånden farvelagt på computer og printet og skåret på en vinylprinter/-skærer.

 

Makerspace har også andre maskiner, der kan være nyttige i syning: En en stor printer, der kan printe symønstre ud i større formater.
Og en laserskærer, der kan skære små skabeloner ud hurtigt og præcist til patchwork for eksempel. Eller specialdesignede knapper i plexiglas eller birketræ, som disse herunder.

Billede af laserskåret knap i birketræ

 

Praktisk info 
Makerspace skal have åbent, for at du kan låne symaskinerne og varmepressen, og åbningstiderne kan du se her. Husk dit sundhedskort, som lægges i pant for lån af maskinerne.

Materialer