Svend Brinkmann og Erlend Loe om livskriser

22.02.21
Oplev de to i samtale hjemme hos dig selv - online

De færreste mennesker går gennem livet uden at støde ind i en større eller mindre krise. Om end den er livsomvæltende eller kun forårsager nogle ridser i lakken, er den en del af det at være til.

Men hvordan betragter vi livskriser i vores kultur i dag? Hvordan forvalter vi de store og små kriser, der rammer os i en tid, hvor det er populært at kalde et problem for en udfordring, og hvor jagten på personlig udvikling tager patent på mange ting? 

I sådan en kultur har livskrisen svært ved at passe ind, mener Svend Brinkmann, der er professor i psykologi. Den norske succesforfatter Erlend Loe har i sit forfatterskab ofte beskæftiget sig med mennesker, der befinder sig i forskellige former for kriser.

Glæd dig til  onsdag den 24. februar kl. 20, hvor vi har sat Svend Brinkmann i stævne med den norske succesforfatter Erlend Loe til en samtale om livskriser.
 
Svend Brinkmann og Erlend Loe har på hver deres måde reflekteret over kriser i livet. Brinkmann har gennem sit virke som professor i psykologi hos Aarhus Universitet skrevet flere bøger om, hvordan livet kan håndteres. Først med Stå Fast i 2014 og senest med Hvad er et menneske? fra 2019. Dog med en metakritik af de typiske selvhjælpsbøger som findes i samme genre.

På trods af sit akademiske ståsted er alle bøgerne blevet solgt, lånt og læst i stort antal. Hvor de første bøger tager udgangspunkt i faglitteraturen, har Brinkmann søgt metodeinspiration hos Sartre og Camus. I Hvad er et menneske? præsenteres og reflekteres disse spørgsmål mere lettilgængeligt i skønlitterær form.

Erlend Loe har siden sin debut i 1993 været en flittig forfatter med 19 udgivelser på norsk, hvoraf mange er oversat til dansk. Hvor Brinkmann oftest har forholdt sig til kriser igennem sin faglighed, har Loe primært brugt skønlitteratur som sin udtryksform, på trods af at Loe også er akademisk uddannet. Bevidst valg eller kald …

Loes forfatterskab kredser ofte om særegne skæbner, hvor kriser og potentiel undergang bliver beskrevet med ironi, humor, kærlighed og nærhed til bøgernes karakterer.
 
Hvordan disse to herrer ser på livskriser bliver belyst i en online samtale, modereret af kulturmedarbejder Kamilla-Ane Petersen. Samtalen kommer til at foregå på Facebook Live, og man kan godt se med uden at have en Facebook-profil.

I denne nedlukningstid bliver bøger læst, fjernsyn set, ture gået, mad lavet og nærhed med afstand overholdt. Nye input via to kloge hoveder som snakker om vedkommende emner, kan være kærkommen i denne tid. Nu i digital form fra det lokale bibliotek.

  • I første omgang med Svend Brinkmann & Erlend Loe i samtale i livskriser den 24. februar.
  • Dernæst Rane Willerslev & Leonora Christina Skov den 29. marts.

Livestream link

Arrangementet med Svend Brinkmann og Erlend Loe kan opleves onsdag den 24. februar kl. 20. 
Følg linket for at opleve samtalen.

I forbindelse med Covid-19 nedlukningen af landets biblioteker, har et yderligere behov for digital formidling meldt sig. Arrangementer med online interviews eller samtaler med nutidige forfattere og kulturpersonligheder er mere aktuelt end nogensinde før.
Derfor har Slots- og Kulturstyrelsen støttet Ballerup Bibliotekerne, Fredensborg Bibliotekerne, Gentofte Bibliotekerne, Glostrup Bibliotek, LollandBibliotekerne og Slagelse Bibliotekerne i at lave digitale arrangementer, som når ud til alle deres borgere via digitale platforme. Projektet vil forløbe over 2021 og foråret 2022.


 

Materialer