Guide til Coronakommunikation

20.03.20
Vi står midt i en mærkelig tid, der er nyt og uprøvet territorie for os alle sammen. Nogle af os er bekymrede, nogle er frustrerede, andre tager det mere med ro.

Men det er også en tid, hvor information er afgørende, og derfor kan det også være en kilde til bekymring, hvis man oplever modstridende information, eller hvis man pludselig bliver i tvivl om, hvem man skal stole mest på.

Vi bringer dig her nogle gode råd til at navigere i de digitale informationsstrømme, når du forsøger at blive klogere på Corona.

  1. Inden du logger på: gør dig klart hvad du leder efter

Mange bruger de sociale medier til at diskutere forskellige aspekter af situationen. Folk er naturligvis frit stillede til at forholde sig kritisk til alle aspekter af fx myndighedernes håndtering af situationen, men det er ikke sikkert at du har behov for dette, og måske vil det blot gøre dig bekymret.

 

  1. Tjek kilderne

Der hersker mange misforståelser og halve sandheder på nettet, både på sociale medier og i etablerede medier. I disse tider er det særligt vigtigt at være opmærksom på hvor historierne kommer fra, så hold øje med de kilder der angives i artiklen eller opslaget. Hvis ingen kilder er angivet, er der særligt grund til at være skeptisk. Hvis der er tale om et opslag fra en privat person, kan man godt spørge på en pæn måde om vedkommende vil linke til en kilde eller to.

 

  1. Tænk før du deler

Dine egne opslag skal selvfølgelig kunne bestå det ovennævnte faktatjek. Sørg for at du selv er sikker, før du udlægger noget som fakta. Det er også en god idé at spørge dig selv om det, du er ved at dele vil være til gavn for andre eller ej. I disse tider skal man være særligt omhyggelig med hvilke historier man hjælper med at holde i live.

 

  1. Er du i tvivl, så hold dig til de officielle kanaler

Har Facebook har sendt dig ned i et sort hul, hvor du ikke længere kan kende forskel på de gode og de onde? Siger journalisterne på hhv. DR og TV2 vidt forskellige ting? Så hold dig til myndighedernes officielle kanaler. Du finder en liste herunder.

 

  1. Sluk, hvis det bliver for meget

Det er naturligvis vigtigt at du holder dig orienteret om især myndighedernes retningslinjer, men det er også helt ok at slukke for informationskanalerne for en stund, hvis du kan mærke det bliver for meget. Ingen får noget ud af, at du panikker, og presset kan lige nu godt vokse ud af kontrol. Så hav ikke dårlig samvittighed, hvis du har brug for at slukke fjernsynet eller sætte mobilen på lydløs. Det kan også være en ide at slå notifikationer fra på din smart phone, så du ikke bliver gjort opmærksom hver eneste gang der sker bare det mindste i sagen.

 

Hvis du har brug for adspredelse, kan du finde masser af inspiration andetsteds på vores hjemmeside.

Myndighedernes informationskanaler:

Andre gode kilder: