Tak til Aalborg Bibliotekerne for lån af billede

FNs verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion

19.01.24
Vores overforbrug skal ned, og ressourcerne skal cirkulere rundt igen og igen

Indhold i denne artikel:

Hvad går verdensmål 12 ud på?

I dag forbruger især de rige lande for meget og for uholdbart.
En tredjedel af verdens mad bliver smidt ud, og der bliver drevet rovdrift på naturressourcer af alle slags.

Verdensmål 12 lægger ikke op til, at vi skal vende tilbage til stenalderen og helt droppe rejser og lækker mad.
Men vi skal fordele forbruget mere ligeligt mellem landene.
Og så skal alle verdens lande blive bedre til at genanvende ressourcer, undgå ressourcespild og gøre forbruget mere bæredygtigt.

En del af Verdensmål 12 handler også om at reducere affaldsmængderne betydeligt, og at skadelige kemikalier fra produktion af ting som mobiltelefoner, biler, tøj og køleskabe skal udskiftes med mindre skadelige stoffer, som ikke udledes direkte i miljøet.

Danskerne er globale storforbrugere

I Danmark er vi helt i top over de lande, der forbruger allermest – hvis hele verdens befolkning levede som danskerne, så skulle vi bruge fire jordkloder for at dække forbruget.
Vi er blandt andet storforbrugere af mad, tøj og elektronik.

Man kan derfor sige, at vi i Danmark har et stort potentiale for bæredygtigt forbrug, som vi skal se at få indfriet.

Og på nogle områder er vi allerede godt på vej.
Blandt andet har vi et meget effektivt genbrugssystem for flasker og dåser, der alene i 2020 indsamlede 1,7 milliarder stykker emballage.
Og i etageboliger er madspild faldet med 24 procent per person siden 2011.

Alligevel er vores økonomi i det store og hele meget langt fra at være cirkulær, hvor vi bruger ressourcerne igen og igen: Blot fire procent af de materialer, danskerne bruger, er cirkulære. 

Hvem arbejder med verdensmål 12 i Danmark?

I den seneste tid er der blomstret mange tiltag op i det danske civilsamfund, der arbejder for at opdrage danskerne til et mere bæredygtigt forbrug.

F.eks. har det bæredygtige udviklingskoncept ”Repair Cafe” vokset sig stort og findes på mange biblioteker i hele Danmark.
En Repair Cafe er ikke nødvendigvis en cafe, men et non-profit initiativ, hvor frivillige ildsjæle mødes og tilbyder lokale borgere at reparere defekte genstande, som ellers var blevet smidt ud.
De giver livet tilbage til vores gamle mobiloplader, syr flængen i vores skjorte, får vores brødrister til at riste igen eller trækker nye ledninger i vores gamle lysekrone.
Og al hjælp er gratis!

Repair Cafe må ikke være konkurrenceforvridende i forhold til det lokale erhvervsliv, og reparationer må ikke ske med henblik på kommercielt brug.
Det skal være gratis at få ting repareret, og Repair Cafes frivillige kan ikke holdes ansvarlige for evt. forværring/skader, der er sket under forsøg på reparation.

Hvad kan du gøre selv?

  • Tag genbrugsposer eller indkøbsnet med i supermarkedet
  • Gem ikke på gammelt tøj, du ikke bruger. Giv det væk eller lær hvordan du syr det til nyt tøj i ”Det Grønne Værksted” på Posthuset i Ballerup
  • Køb dit ”nye” tøj i landets mange genbrugsbutikker 
  • Reparer dine ting i stedet for at smide dem ud. Tag dine ting og elektroniske udstyr med til Repair Café på Ballerup Bibliotek og få det fikset uden betaling
  • Drik postevand fra en genopfyldelig flaske, i stedet for flaskevand. Det er billigere for dig og bedre for miljøet 
  • Spis mindre kød. Der bruges flere ressourcer på at producere animalske end vegetabilske fødevarer 
  • Alt for meget mad smides ud allerede i forretningerne. Støt forretninger, der sælger madvarer, der er tæt på sidste salgsdato, men fortsat er gode
  • Tag ansvar, hvis du handler på nettet. Køb kun hos firmaer, der bruger bæredygtige metoder i deres produktion og lever op til fairtrade-principper om ordentlige vilkår for ansatte
  • Kig efter fairtrade mærket.

Tak til Verdens Bedste Nyheder for lån af indhold.

Materialer