En hyldest til bibliotekerne i Ballerup

Vi har fået en mail, der gør os glade og stolte

I sidste uge modtog vi nedenstående mail fra Magnus, der var en af de unge, som flittigt brugte biblioteket tilbage i 1990’erne. Det varmer at høre, at bibliotekerne har gjort en forskel!
Vi gør stadigvæk alt hvad vi kan for at være på forkant med den nyeste teknologiske og digitale udvikling. Og så håber vi, at børn og unge fortsat vil bruge bibliotekerne, både til leg, som åndehul og som et sted der måske gør en forskel helt ind i voksenlivet.

Tak for din hilsen Magnus!

Du kan læse hele Magnus’ mail her:


En hyldest til bibliotekerne i Ballerup kommune

Jeg startede med at skrive denne historie, fordi jeg gerne ville hylde de mennesker der stod for at formidle adgang til internettet på Ballerup Bibliotekerne tilbage i 1990'erne og det er stadigvæk også ment som en hyldest, men det fik mig også til at reflektere over, hvor vigtigt det er, at alle uanset baggrund får mulighed for at fordybe sig i ny teknologi og hvor vigtig det er, at der eksisterer facilitatorer som f.eks. bibliotekerne.

I midten af 1990'erne skete der i min optik, et helt særligt stykke arbejde i Ballerup Kommune, som jeg ikke syntes er blevet hyldet. Så nu godt 25 år senere, hvor jeg kigger tilbage på min barndom, tænker jeg på hvor stor en del af min hverdag der i teenageårene blev brugt på bibliotekerne og hvor meget det har beriget mig. Både med en tryghed i form af at kunne komme til et fristed/åndehul, hvor man ikke skulle tage stilling til de ting som foregik derhjemme, og med den viden jeg tillærte mig på et så tidligt tidspunkt omkring internettet og computere, som senere hen har haft betydning for min karriere og videre vej i livet.

Jeg gik ikke på fritidshjem, da jeg nok var lidt af en enspænder, hvilket til dels skyldes at der ikke altid var så trygt i hjemmet, så når jeg fik fri fra skolen tog jeg på biblioteket, typisk alene, men også sammen med min bedste ven. Jeg sad det meste af dagen og fordybede mig i alt fra tekniske hjemmesider, som typisk omhandlede det nyeste inden for computer hardware eller udforskede alle de services der var tilgængelig på internettet - e-mail, programmering af egne websider på Angelfire.com og Geocities. Selvfølgelig gik tiden da også med at kigge på de nyeste computerspil og læse om dem. Jeg downloaded også flittigt programmer/spil som jeg kunne gemme på diskette og senere installere derhjemme.   

Kommunens biblioteker var nogle af de første til at omfavne internettet i Danmark og gøre det tilgængeligt for alle og ikke kun dem som havde penge. (Vi havde ikke penge til at købe PC og modem og betale mellem 50 øre til 1 kr i minuttet. Især ikke med det forbrug jeg havde på biblioteket, det ville have ruineret min far.)

Ballerup Kommune havde etableret et fremtidsbibliotek i Egebjerg i forbindelse med en bogmesse. Jeg boede i Egebjerg så det var nemt og bekvemt at slå et smut forbi biblioteket efter skole. Biblioteket havde 12 PC'er, som man kunne benytte sig af. Det var denne her model fra ICL. (Se billede) Jeg bliver helt nostalgisk ved at gense maskinen med dette ferskenfarvede logo som jeg tilbragte mange timer foran.

  

Maskinerne var ikke de hurtigste, men de var rigtig fine til formålet. Internet hastigheden på bibliotekerne var også væsentligt bedre end en tilsvarende hjemmeopkobling med 14.4 – 33.6 kbps. Jeg tror kommunen havde en dedikeret T1 forbindelse til hvert bibliotek.

Der var ingen tidsbegrænsning og der var aldrig nogen der brokket sig over at jeg sad og brugte maskinerne i timevis. Udover fremtidsbiblioteket i Egebjerg havde Ballerup, Skovlunde og Måløv bibliotekerne de samme PC'er med internetadgang. Jeg frekventerede Ballerup og Skovlunde bibliotekerne. Skovlunde biblioteket havde kun 2 maskiner; en i børneafdelingen og en  i voksen afdelingen. Ballerup Bibliotek havde ca. 16 Pc'er. Til gengæld var de næsten aldrig optaget på Skovlunde biblioteket, så hvis der var fyldt op på Ballerup Bibliotek, så kunne man næsten altid være sikker på at få en ledige maskine i Skovlunde.

Fremtidsbiblioteket i Egebjerg havde også i den periode hvor det eksisterede, fremvisning af teknologi. Jeg husker tydeligt at jeg fik lov til at prøve en af de første VR headsets, hvor vi fik lov til at spille Hexen: Beyond Heretic. Det var vildt tilbage i 1996.

Når jeg tænker tilbage på min tid på biblioteket i midten af 90'erne, var det en meget unik oplevelse og jeg tænker over, hvor heldig jeg er at være vokset op i et land, hvor der var sådan et tilbud helt gratis i kommunen. Det var et trygt sted at komme og der var ro til at fordybe sig. Man blev desuden behandlet på lige fod med de voksne. Jeg havde min daglige gang på bibliotekerne i 3-4 år. Jeg håber denne historie måske kommer ud til dem som var ansvarlige for dette tilbud i Ballerup Kommune, for jeg tror ikke de er klar over hvor stor en betydning deres arbejde har haft for de borgere der har brugt tilbuddet.