Brug stærke kodeord

20.09.22
Sesam, luk dig op! Et hemmeligt kodeord sikrer, at porten til skatten kun åbner for den rette. Sådan var det i 1001 Nat-eventyret om Ali Baba og de fyrretyve røvere (som du kan låne på biblioteket), og sådan er det stadig på alverdens digitale tjenester i dag.

Et stærkt kodeord eller password består af 12 eller flere tegn og bruges kun ét sted. Og det kan sagtens være let at lave, huske og benytte stærke kodeord - læs guiden herunder og lær hvordan. 

Hvad definerer et stærkt kodeord?

  • At være minimum 12 tegn - stærke kodeord er lange, usædvanlige og inkluderer gerne andet end almindelige små bogstaver.
  • At benytte både store og små bogstaver eller tal.
  • At være usædvanligt og svært at gætte for andre.
  • Lav stærke kodeord, og find på din egen huskeregel

Hvis du bruger samme kodeord på flere eller alle dine tjenester, kan svindlerne med det ene kodeord få fuld adgang til alle dine personlige oplysninger. Hvis du kun benytter et forskellige kodeord til forskellige steder, er skaden for dig begrænset. Men har du brugt samme e-mail-adresse og kodeord til fx din mailkonto eller dit NemID/MitID, kan svindlerne også få adgang her.

Brug dine egne huskeregler
Jo flere tegn dit kodeord består af, desto flere kombinationer af tegn skal svindlerne igennem for at ramme rigtigt, hvis de vil prøve sig frem. Dit kodeord bør være på minimum 12 tegn, også selvom det kan være svært at huske så lange kodeord. Du kan med fordel finde på en huskeregel, som hjælper dig med at huske kodeordet.

Huskeregel 1:
Tag udgangspunkt i hvert bogstav i et almindeligt navn:
K L A U S  
KoldeLusArbejderUnderSol (24 tegn)

Huskeregel 2:
Forbogstaverne i ordene fra en sang, du kender:
Der er et yndigt land, Det står med brede bøge, Nær salten øster strand, Nær salten øster strand.
DeeylDsmbbNsøsNsøs (18 tegn)

Huskeregel 3:
Billeder kan hjælpe dig til at finde på lange, stærke kodeord og huske dem! Prøv det selv. Det tager kun 3 minutter.

Lav et kodeord med billeder

Huskeregel 4:
Lange kodeord kan være svære at huske. Men lange #hashtags har vi sjældent problemer med at huske. Hashtag sætninger kan hjælpe dig til at finde på lange, stærke kodeord og huske dem!

Lav et kodeord med hashtags

Med stærke, unikke kodeord, som KUN du kender, er du godt sikret. Men vil du sikre dig yderligere, findes to værktøjer, du kan benytte dig af:

Brug totrinslogin og password-manage
Tofaktorlogin betyder, at du skal igennem to trin for at logge ind. Du kan for eksempel indstille din mailkonto til, at du får en kode på sms sendt til dit telefonnummer, som du skal indtaste, efter du har indtastet dit normale kodeord.NemID/MitID er et eksempel på totrinslogin: Ved MitID taster du eksempelvis først dit bruger-id og kodeord, hvorefter du bekræfter adgangen med MitID-nøgleapp.

Se oversigten over guides til, hvordan du aktiverer totrinslogin på en lang række digitale tjenester.

En password-manager er et program eller en app, du kan installere, og som hjælper dig med at holde styr på dine kodeord. Der er kun ét (stærkt) kodeord, du skal huske, nemlig det til password-manageren, som så giver adgang til alle dine andre kodeord.

Læs evt. Forbrugerrådet Tænks anbefalinger til valg af password-managers.

Er du klar? Tag testen
Pyha - det var mange ting at holde styr på. Men det er også vigtigt, da stort set alle dine personlige oplysninger ligger digitalt, og dermed på nettet hvor svindlere kan få fat i dem. Tag testen herunder og se om du har styr på alle de gode råd. 

Test: Bliv klogere på stærke kodeord   


IT-Stuen 
Har du brug for hjælp, så husk at du kan besøge IT-Stuen på Posthuset i Ballerup. Her sidder en masse dygtige frivillige klar til hjælpe dig med b.la. MitID, borger.dk og andre IT problematikker. Se åbningstider her.  

 

(Billede og tekst: sikkerdigital.dk)