af Luca Bravo

En hurtig intro til blokprogrammering

Er du i tvivl om hvad blokprogrammering er og er du nysgerrig? Så læs videre....

Her får du en hurtig forklaring på, hvad blokprogrammering er og hvor man kan starte, hvis man gerne selv vil lære at blokprogrammere.

Hvad er blokprogrammering?

Blokprogrammering er en måde at gøre kodning eller programmering tilgængelig for børn. 
Forskellen på et normalt programmeringssprog som Java eller Python og blokprogrammering er; at man i de mere hardcore programmeringssprog skriver lange kommandoer til computeren, mens man i blokprogrammering, rykker rundt og sammensætter blokke, hvori de lange kommandoer er indlejret - lidt lige som Lego.
Nogle blokke passer sammen, mens andre ikke gør og nogle blokke skal vælges før andre. Men du kan langt flere ting med blokkene end med Legoklodserne, fordi du arbejder digitalt og ikke fysisk. For eksempel kan du gentage kommandoer ud i en evighed med loops, eller få ting til at ske, hvis f.eks. en karakter i et computerspil bliver ramt, scorer points eller andet.

Hvorfor lære at blokprogrammere?

Vi lever i en verden, som i høj grad er digital. Blokprogrammering lærer dig at forstå logikken bag de ting der sker på skærmen og giver dig en ide om hvordan man ”taler” med computere og programmer.
Det giver dig kompetencer du kan bruge for at deltage aktivt og oplyst i den digitale virkelighed.

En af udviklerne bag Scratch og professor ved Massachusetts Institute of Technologi (MIT), Mitchel Resnick, fortæller hvordan børn undervejs både lærer at kode og at tænke og udtrykke sig kreativt. Hvis du gerne vil se eksempler på kreationer børn har lavet i Scratch og høre Resnik fortælle om Scratch kan du se denne film

Hvor starter man, hvis man gerne vil lære at blokprogrammere?

På biblioteket har vi bøger om blokprogrammering, men de bliver hurtigt forældede og det kan ofte være lettere at kode via videoer og trin for trin forløb på computeren. Derfor vil vi her anbefale to steder på nettet. Steder som hjælper dit barn med at blokprogrammere, helt fra bunden og op. 

Scratch

Et af de mest populære blokprogrammeringsprogrammer er Scratch. På Scratch’s hjemmeside ligger der en masse "trin for trin-forløb”, der viser hvordan man laver spil, animationer og interaktive fortællinger med programmet. Derudover kan man også lege frit med blokkene i spillet og dele sine kreationer med andre bruger af Scratch. 

Hour of Code

Hour of Code er en læringsplatform, der i samme stil som Scratch viser trin for trin, hvordan man laver computerspil, animationer etc. Forløbene her kan god virke lidt lettere at gå til og så er der mulighed for at få læst instruktionerne højt, hvis man ikke er den stærkeste læser endnu. Et godt sted at starte kunne være med et flappy spil.
Egentlig er platformen målrettet undervisere og elever, så nogle af forløbene kræver licenser til Minecraft Education etc., men de fleste forløb kræver ikke andet end internetforbindelse. 
 

Bibliotekets blokkodning i vinterferien

På torsdag lægger vi en video op som viser, hvordan man laver sit eget computerspil i Scratch,eventuelt med dinegen computerspilsfigur som du kan lære at lave her. Derudover sidder vi klar i hverdagene i vinterferien fra kl. 13-16, til at hjælpe dig.
Så ring til os her på telefon 4175 0049, hvis en kode eller andet driller!