3D-printede værnemidler?

26.03.20
Manglen på værnemidler har fået både professionelle producenter og entusiastiske DIY’er til at stille deres maskiner til rådighed i Covid-19-krisen.

Nogle af de værnemidler, der i disse dage er mangel på i sundhedsvæsenet, kan laves af en hovedbøjle af plast, hvorpå der monteres en tynd, klar plastskærm. Visiret beskytter brugeren mod at få nys og host direkte i ansigtet, og forhindrer selvfølgelig også brugeren i at hoste eller nyse på andre.

Mange private og små organisationer har meldt sig på banen for at sætte deres maskiner i gang med at printe plastbøjler, i stedet for de prototyper og modeller af alverdens andre ting, som de normalt bliver brugt til. De arbejder ud fra devise om, at mange bække små, kan gøre en stor forskel. Det vil de gøre i et fælles initiativ, der organiseres via grupper på Facebook.
Gruppen kan du se på Facebook her.

Den fleksible fabrik
Initiativet viser både fordele og begrænsninger ved det, man kan kalde en "fleksibel fabrik", hvor mange små maskiner rundt omkring i lokalmiljøer producerer produkter. Den "fleksible fabrik" fremstiller produkter helt lokalt i dagligstuer og garager, og i lille skala med små computerstyrede maskiner som 3D-printere og laserskærere.

En enkelt bøjle kan tage 1-2 timer at 3D-printe på de hobby-printere, der benyttes. Til sammenligning vil en stor professionel plastproducent, der anvender støbning som fremstillingsmetode kunne fremstille mindst flere hundrede i timen. Arméen af hobbyprintere er således ikke nødvendigvis den mest effektive produktionsform, fordi den i sin natur ikke er lavet til masseproduktion, men i stedet til små serie og unikke tilpassede produkter. Det er til gengæld rigtig smart, når det handler om at lave billige og hurtige prototyper til at teste et nyt design eller printe en enkelt ”dims” til eget forbrug.
Herunder ses en model af en ring, som en af Makerspace brugere har 3D-printet. Modellen skulle bruges til at teste størrelsen af en ring, inden den blev lavet i ædelmetal.

Hvor findes 3D-modellerne?
Når man skal 3D-printe, gælder det om at lave en 3D-model selv eller finde en, som ikke er underlagt ophavsretslige begrænsninger. Det vil sige, at man skal være sikker på, at designet gerne må kopieres. Visiret, som der er tale om i artiklen her, er frit tilgængeligt på online forummet ThingiverseHerinde finder du også et hav af andre spændende modeller, som du gerne må bruge.

Du kan selvfølgelig også tegne dine egne modeller i blandt andet det gratis program Tinkercad. Du kan læse mere om hvordan du kommer igang med Tinkercad her.

Kilder:
https://plast.dk/2020/03/mange-plastvirksomheder-melder-sig-til-at-producere-vaernemidler/
https://space10.com/project/imagine/