Aretha Franklin - Dronningen af Soul

Den amerikanske sangerinde Aretha Franklin er død, 76 år gammel.

Efter en lang og imponerende karriere der spænder over mere end seks årtier, mange millioner solgte plader, 18 grammyer og med titlen som den første kvinde i The Rock 'n' roll Hall of Fame, er Aretha Franklin død. Sidste år udkom "A Brand New Me" og dette album skulle blive hendes sidste. Kort tid efter annoncerede sangerinden at hun trak sig tilbage, men følte sig meget priviligeret og taknemmelig efter en lang og succesfuld karriere.

Aretha havde en turbulent opvækst med en mor der forlod hende og søstrene da de var små og døde få år efter. Aretha voksede op og stod selv med to børn som 15-årig, som hun forlod for at forfølge karrieren som sangerinde. Hendes liv var også præget af et voldeligt ægteskab og det er måske al denne modgang der har været brændstof til hendes musik, der trods storhed og viljestyrke også bærer en stærk smerte i sig.

Aretha Franklin sagde selv om sin musik: "For mig er soul en følelse, en stor dybde og evnen at trække de ting op til overfladen som foregår indeni, og vise dem frem. Mange mennesker kan have soul. Det er simpelthen følelser og det de gør ved folk."

Aretha Franklin
Aretha Franklin
Af Anonym (ikke efterprøvet)
17.08.18