Kvinde læser ved pool

Underholdende og tænksom sommerlæsning

27.06.19
Litteraturformidlerne anbefaler sommerferiebøger

Vi giver dig her et overblik over, hvilke bøger vi glæder os til at læse i hængekøjen til sommer. Du kan finde og reservere titlerne nederst på siden.

 

 

Brian Wilson og the Beach Boys af Karsten Jørgensen

 

Uanset om vejret bliver sol- eller regnfuldt, har jeg tænkt mig, i min sommerferie at tage en tur til de californiske strande i 1960´erne med Karstens Jørgensen spritnye bog ”Brian Wilson og the Beach Boys”. Der er dømt surf, musik og højt humør på min nethinde, når bogen tager mig gennem The Beach Boys musikalske univers. Dog vil beretningerne om Brian Wilsons privatliv skabe en skarp kant og kontrast, da han i perioder balancerede på kanten mellem geni og vanvid. Som f.eks. da han får hældt flere ton sand ind i sin dagligstue for at fremme sin kreativitet eller får sin gartner til at grave ham en grav i baghaven!

 

Anbefales af Maja

 

Sveas søn af Lena Andersson

 

Denne sommer vil jeg, mens jeg rejser rundt i Sverige, forsøge at blive klogere på historien bag det svenske velfærdssamfund og de udfordringer, der har præget det de seneste år. Derfor glæder jeg mig til at kaste mig over Lena Anderssons nyeste bog, der handler om sløjdlæreren Ragnar, der vokser op og etablerer sig som regelret og samvittighedsfuld borger i Folkhemmet for til slut at blive stejl og kontrær over for det moderne Sveriges udvikling. Folkhemmet er et særegent svensk begreb for den politiske vision, der blev fremelsket af ledende socialdemokrater i 1930’erne og som gennem en sammenblanding af kapitalisme og socialisme ville erstatte klassesamfundet med et lighedssamfund. Bogens titel henviser til, at hovedpersonen Ragnar ikke blot er sin mors søn, men at han er Sveriges søn, og han skal læses som en gennemsnitlig repræsentant for den generation, der er vokset op i Folkhemmets storhedstid. Jeg forventer mig en velskrevet, humoristisk og veloplagt roman, som kærligt spidder Sveriges ideologiske arvegods.

 

Anbefales af Signe

 

Serotonin af Michel Houellebecq

 

Jeg glæder mig umådeligt både til at læse den nyeste roman Serotonin af franske Michel Houellebecq i min sommerferie og til at opleve denne karismatiske, mærkværdige og yderst omdiskuterede forfatter, når han gæster Louisiana Literature til august. Serotonin er navnet på midlet i det antidepressive psykofarmakum, som romanens fortæller tager for at kunne fungere, men som også giver ham kvalme og mindsker hans seksuelle begær. Stoffet er dermed også et billede på, hvordan fortælleren i sin søgen efter lykke blot bliver mere og mere ødelagt. Det er denne opgivende hvide, vestlige mand, Houellebecq skriver om igen og igen i sit forfatterskab: Det handler om, hvordan han er skubbet ud på et sidespor i det moderne samfund, som han er kommet til at foragte. I Serotonin får vi gennem fortællerens historie også en historie om modsætningen mellem det rige, mondæne Paris og de fattige, glemte landområder i Frankrig – netop den konflikt, som har udspillet sig omkring De Gule Veste. Houellebecq er en forfatter, der vækker store følelser, og som er blevet anklaget for at være menneske- og kvindefjendsk, men også en forfatter, der skriver forrygende, og som med sit pessimistiske og samfundskritiske blik på verden formår at sige nogle ubehagelige, men vigtige ting om vores vestlige kultur. 

 

Anbefales af Andreas

 

Vi har altid boet på slottet af Shirley Jackson

 

Gå en varm sommer i møde med et psykologisk gys. I denne gotiske klassiker stifter vi bekendtskab med den mystiske Blackwood-familie, der består af 18-årige Merricat, hendes storesøster Constance og deres gamle onkel Julian – resten af familien er døde under mystiske omstændigheder. Den lille familie har til huse i et prægtigt, men faldefærdigt og overgroet hus, hvor de lever et isoleret, men lykkeligt, liv. En dag dukker deres fætter Charles op og kræver sin ret som familiens mandlige overhoved – og så går det ellers grueligt galt. Leonora Christina Skov er meget inspireret af Shirley Jacksons forfatterskab og har derfor skrevet et yderst medrivende forord til bogen.

 

Anbefales af Sarah

 

Inden vi blev jeres af Lisa Wingate

 

Da Lisa Wingates bog udkom, lovede jeg mig selv, at den skulle læses ved lejlighed, fordi anmeldelsen lød så fængende. Nu hvor sommerferien nærmer sig er det blevet tid til pleasure reading. Så jeg har planer om at smide mig i solsengen og læse ”Inden vi blev jeres”, der er baseret på virkelige hændelser fra en sort periode i adoptionens historie. Det er en historie om en søskendefloks ufrivillige skæbne, og om børnehjemslederen Georgia Tann, der stod i spidsen for organiseret kidnapning af fattige børn. Hun samarbejdede med korrupte læger, betjente og dommere, og i perioden fra 1920’erne og frem til 1950’erne lykkedes det netværket at fjerne tusinder af fattige børn mod deres vilje for at bortadoptere eller sælge dem med nye navne og baggrundshistorier til uvidende rige familier. Jeg ser frem til en hjerteskærende og uforglemmelig fortælling fra en ikke alt for fjern fortid.

 

Anbefales af Susan

 

Rigtig god sommer og god fornøjelse!

 

 

Materialer