Turen går til... Island!

Tre fremragende romaner fra Island

De kan noget helt særligt med sproget, de islændinge. Og derfor må du ikke snyde dig selv for disse tre fremragende romaner, der alle tager fat på nogle af livets helt store spørgsmål. 

"Svar på Helgas brev" af Bergsveinn Birgisson
For nylig brugte jeg en eftermiddag i det skønneste selskab med en gammel islandsk fårebonde og hans livs kærlighed, Helga. Den 90-årige fåreavler Bjarni sidder på plejehjemmet med pen og papir og skriver et langt brev til Helga, nabokonen han aldrig fik, og som han aldrig glemte. Undervejs i brevet kommer læseren med til Island i 1940’erne. Vi kommer helt med ud på de islandske marker og ind i staldene, og man kan ligefrem lugte fårenes uld. Og hele tiden henvender Bjarni sig til Helga i et forsøg på at forklare – måske erkende? – hvorfor det gik, som det gik. Det er virkelig en sjælden stemningsfyldt og meget troværdig kærlighedshistorie, der ovenikøbet byder på flere gode grin undervejs. Romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2012, og det forstår jeg til fulde!

- Cecilie, litteraturformidler

"Kvinden ved 1000°" af Halgrímmur Helgason
Et morsomt, rørende og vildtvoksende portræt af en døende kvinde. Romanens hovedperson og jegfortæller, Herbjørg, er bygget på virkelighedens Brynhild Bjørnsson, som var barnebarn af Islands første præsident og datter af den eneste islænding, som kæmpede for nazisterne under 2. Verdenskrig. Gennem Herbjørgs livsfortælling tegner bogen et hudløst, humoristisk og råt portræt af tiden fra Islands selvstændighed til i dag, mens vi lærer en kvinde at kende, som er en ukuelig overlever, en kyniker med glimt i øjet og et ensomt væsen med en veludviklet sans for det groteske. Oplæseren rammer tonen i romanen rigtigt fint, og det bidrager til, at denne lydbog er en fryd at have med på traveturen, i sofaen og når opvasken skal tages.                                                                                                

- Signe, litteraturformidler 

”Himmerige og helvede” af Jón Kalman Stefánsson
I denne uhyrligt velskrevne roman tager Stefánsson dig med på livet på Island for 100 år siden. Og det i en sådan grad, at du sidder og skælver af kulde med de andre fiskere i båden og mærker den isnende vind gå gennem marv og ben. Langsomt men sikkert opslugte historien om ”Drengen”, der mister sin ven til havet mig, ligesom jeg flere gange måtte stoppe op og genlæse særligt velskrevne og kloge linjer. Jeg tilslutter mig helt Jyllands-postens anmelder, der skrev "Himmerige og helvede" er en forunderlig bog, fuld af overraskende, inciterende visdom. Jón Kalman Stéfansson skriver som en stenhugger: Der er kraft i slaget og dybe mærker, hvor mejslen rammer, og kvitterede med 5/6 stjerner. Jeg glæder mig til at læse de to efterfølgende bøger!

- Cecilie, litteraturformidler

Tags
Materialer