Tegneseriefans anmelder #6

06.04.22
”Ukrainerne gennemgik to gange hungersnød, som skyldtes Stalin. Millioner af døde og deporterede, og så kom tyskerne… og så fandt den værste atomkraftulykke sted her… Hvordan overlever man det?” Sarah har læst Emmanuel Lepages tegnede rapport ”Forår i Tjernobyl”, der er mere aktuel end nogensinde før.

Hvad var dit første indtryk?

At det er en utrolig smuk tegneserie. Tegnestilen er til at starte med meget rå og dunkel, men udvikler sig efterhånden til at blive mere farverig og let – og på den måde følger den også historiens udvikling.

Hvad handler den om?

Det er både et erindringsværk og en reportage. Emmanuel Lepage tager i 2008 på en mission til Tjernobyl i Ukraine sammen med en række andre kunstnere. Formålet er at portrættere det de ser.

Lepage regner med at møde død og ødelæggelse, men bliver hurtigt forblændet af stedets skønhed – i naturen og i den lokale befolkning de møder undervejs. Han ender derfor i et dilemma: Hvordan afbilleder man den skjulte ondskab, som en radioaktiv stråling symboliserer?

Hvad kunne du godt lide ved den?

Det er en utrolig rørende historie, der giver et unikt indblik i et land og en befolkning, der har været så grueligt meget igennem. At læse den lige nu, hvor Ukraine igen befinder sig i krig, giver tegneserien endnu et lag, der gør den helt uafrystelig.

Lepages tegninger er også helt eminente og jeg elsker den måde han har blandet skitser fra hans reportager ind i fortællingen.

Hvem skal læse den?

Jeg vil anbefale den til alle. Tegneserien er flot og interessant i sin egen ret, men verdenssituationen lige nu gør den til et must at læse.

Den giver et menneskeligt ansigt til katastrofen – både dengang og i dag.

Hvad minder den om?

Der findes mange gode selvbiografiske tegneserier. Jeg vil fremhæve Alison Bechdels ”Bedemandens datter” og Art Spiegelmans ”Maus”.

Materialer