Tech tema: Den nye Picasso er en computer

Eller er kunsten en af de grænser som robotterne aldrig kan krydse, når det kommer til at efterligne mennesker? Vi har fundet 4 der måske kan.

Der er meget snak om hvordan robotterne langsomt overtager vores jobs. Fremtiden er nu og robotter hjælper til ved operationer, kører os på arbejde, støvsuger stuen og klipper græsplænen, og er med når vores børn og ældre har brug for pleje. (Læs artikler om dette emne HER)
Det diskuteres ofte frem og tilbage i hvilke situationer det er forsvarligt at overlade arbejdet til en robot. Vil du f.eks. lade en computer tage moralske valg som chauffør i din bil i en kritisk situation på motorvejen?

I andre sammenhænge handler det om hvorvidt de er i stand til at gøre det lige så godt som os. Kan en robot være kreativ? Og kan den skabe kunst? Eller vil det kræve et eller andet særligt følelsesfuldt, som en robot ikke kan indeholde? Vi har fundet en række eksempler på kunstneriske robotter og kunstige intelligenser, der gør forsøget og kommer ret tæt på…

CAN – computer maler malerier
I projektet CAN har forskere skabt en kunstig intelligens med personlighedsspaltning mellem en skabende kunstner og en kritiker. Læs artiklen HER og bedøm selv: Er det kunst?


Eksempel på værker genereret af CAN. Kilde Kunsten.nu

Bot or not? – computere skriver digte
På hjemmesiden botpoet.com, kan du teste om du kan se forskel på digte skrevet af mennesker og computere. Er dette f.eks. skrevet af en computer eller et menneske?

     Slowly I dream of flying. I observe turnpikes and streets
     studded with bushes. Coldly my soaring widens my awareness.
     To guide myself I determinedly start to kill my pleasure during
     the time that hours and milliseconds pass away. Aid me in this
     and soaring is formidable, do not and wining is unhinged.


”Daddy’s car” – computer laver musik
Forskere i Sonys Computer Science Laboratory har udviklet en kunstig intelligens, der laver musik. Hør nummeret HER og smid det på din playliste, hvis du mener at computerne også kommer til at overtage musikindustrien.

Deep Blue – computer spiller skak
En smule uden for kategorien kunst, findes skak computeren Deep Blue. Den får en plads på listen, fordi vi mennesker i mange år troede at det var umuligt for en computer, at slå mennesket i den form for kreativ tænkning der f.eks. findes i skak. Men som du måske ved eller kan regne ud, så var det præcis det Deep Blue gjorde i 1997, da den vandt over den regerende skakmester Garry Kasparov.
Du kan ikke spille imod Deep Blue, men du kan teste om du er bedre til skak end en (anden) computer HER.
Materialer