Tag med litteraturen til USA

Litteraturformidlerne anbefaler

Susan anbefaler:

”Inden vi blev jeres” af Lisa Wingate
”Inden vi blev jeres” er en historie om en søskendefloks ufrivillige skæbne, og om børnehjemslederen Georgia Tann, der stod i spidsen for organiseret kidnapning af fattige børn. Hun samarbejdede med korrupte læger, betjente og dommere, og i perioden fra 1920’erne og helt frem til 1950’erne lykkedes det netværket at fjerne mange tusinder af fattige børn mod deres vilje, og bortadoptere/sælge dem med nye navne og baggrundshistorier til uvidende rige familier.
”Inden vi blev jeres”, der er baseret på virkelige hændelser fra en sort periode i adoptionens historie, og er en hjerteskærende og uforglemmelig fortælling fra en ikke alt for fjern fortid. 
 

Signe anbefaler:

"Komplottet mod Amerika" af Philip Roth  
Forestil dig et USA, hvor en politisk uerfaren kendis har vundet præsidentvalget over en erfaren politisk sværvægter. Lyder det bekendt? Det er ikke USA politiske samtid jeg taler om, men den amerikanske forfatter Philip Roths nyklassiker ”Komplottet mod Amerika” fra 2004. I romanen følger vi livet i en jødisk familie, efter nationalhelten Charles Lindbergh har vundet det amerikanske præsidentvalg over Roosevelt i 1940. Lingbergh er nationalist og nærer sympatier for en vis tysk Rigskansler, og det skæbnesvangre præsidentvalg får store konesekvenser for de amerikanske jøder. ”Komplottet mod Amerika” er en skarp, medrivende og foruroligende kontrafaktisk fortælling om, hvad der kunne være sket i USA og resten af verden, hvis USA havde haft et andet lederskab under 2. verdenskrig.
 

Cecilie anbefaler:

"Nådestolen" af Elizabeth H. Winthrop 
Året er 1943. Stedet er en fængselscelle i Martinsville, Louisiana. Drengen hedder Willie Jones. Den 18-årige afroamerikanske dreng, der om få timer skal ende sit unge liv i den elektriske stol.  
Han er dømt for at have voldtaget en ung hvid kvinde. Men rygtet går, at her ikke var en forbrydelse. Rygtet går, at her var en kærlighed, der ikke måtte være mellem en afroamerikansk mand og en hvid kvinde. 

I timerne op til henrettelsen følger vi flere personer fra den lille by. Vi følger den offentlige anklager, der har stadfæstet dommen. Vi følger chaufføren, der er på vej med den berygtede elektriske stol. Og vi følger Willies far, der kæmper indædt for at få sin søns gravsten frem i tide. Og gennem dem får vi et indtryk af datidens samfund og de moralske valg, personerne hver især har stået over for i forbindelse med Willies historie. Det er en barsk og vedkommende bog om racisme og om at gøre det rigtige – og du hellere må have en pakke Kleenex klar, hvis du låner Nådestolen med hjem.    
 

Materialer