Syv ublodige krimier

Gode krimier fra hele verden

Hvis du elsker et godt mordmysterie, men ikke nødvendigvis har lyst til at læse om makabre voldsgerninger og blodige detaljer på ”the scene of the crime”, er du kommet ind på den rette side! Der findes nemlig masser af spændende krimier, hvor bogens omdrejningspunkt er selve mordmysteriet og det vanskelige opklaringsarbejde. Vi har her fundet syv titler skrevet af forfattere fra hele verden – og der er mange flere, hvor de kommer fra!

”Dødfunden” af Gretelise Holm
”Efter en mindre pause er Gretelise Holm i stærk form tilbage i krimigenren, hvor hun med bravur og komik hudfletter borgerskabet.” skrev litteraturanmelder Bo Tao Michaëlis og kvitterede med flotte 5/6 hjerter i Politiken, da ”Dødfunden” udkom.Bogen tager sin begyndelse, da den 62-årige samfundsforsker Ellinor Green bliver fundet død. Umiddelbart ligger der ingen forbrydelse bag, men hvad er den ellers sunde og raske Ellinor død af? Og var der i virkeligheden tale om et mord?    

”Mysteriet i Genbrugsen” af Anna Grue
Efterlønnere og genbrugsbutikker er ikke typiske elementer i en spændingsroman, men ikke desto mindre figurerer begge dele i Anna Grues populære ”Mysteriet i Genbrugsen” fra 2020. Anne-Maj er efterlønner og arbejder i en genbrugsbutik. Da flere af hendes kolleger i Genbrugsen dør, mener Politiet, at det er af naturlige årsager, men Anne-Maj lugter blod og går i gang med sin egen efterforskning. Sidste år udkom endnu et bind i serien om Anne-Maj med titlen ”Døden i kurbadet”.

”Maisie Dobbs” af Jacqueline Winspear
Er du til gode gammeldags detektivromaner? Og interesserer du dig for Første Verdenskrig? Så er ”Maisie Dobbs” en bog for dig. 
Året er 1929, stedet er London. Den unge Maisie Dobbs har netop etableret sig som efterforsker, da en mand henvender sig angående en sag. Han mistænker sin kone for at have en affære, og Maisie undersøger straks sagen, der viser sig at være mere kompliceret end som så. Sagen trækker spor til de traumer, verdenskrigens soldater blev udsat for i de endeløse skyttegrave, og samtidig tvinger den Maisie til at se sine egne spøgelser i øjnene. 

”Den hengivne hr. X” af Keigo Higashino
I 2016 udkom ”Den hengivne hr. X”, der modtog flotte anmeldelser fra de danske anmeldere. I bogen er morderne kendt fra starten; en mor og hendes datter dræber i selvforsvar morens voldelige eksmand. Lige da de er ved at fortvivle, ringer det på døren. Det er den geniale matematiklærer Ishigami, der bor ved siden af, og er hemmeligt forelsket i moren. Han tilbyder at hjælpe dem med at dække over forbrydelsen og fremstille et alibi. Men da Ishigamis tidligere studiekammerat involveres i opklaringsarbejdet, begynder en hjernekamp mellem de to genier. 

”Den tavse patient” af Alex Michaelides
Den smukke Alicia Berenson er på psykiatrisk hospital efter at have dræbt sin mand. Hun nægter at fortælle om, hvad der skete, hun nægter faktisk helt at tale. Psykoterapeuten Theo er opsat på at få hende til at tale igen. Vil det lykkes? Og hvad skete der egentlig, den dag Alicias mand døde? En intens psykologisk thriller med en overraskende slutning.

”Mørkt motiv” af Louise Penny
I den charmerende, canadiske landsby Three Pines er der normalt fred og idyl. Men da kunstmaleren Jane Neal bliver fundet død i skoven, skudt af en pil, bliver kriminalkommissær Armand Gamache og hans team tilkaldt, og nogle af det lille samfunds hemmeligheder kommer frem i lyset. Der er foreløbig 10 bind i serien om Gamache, der især vinder på de farverige personager, der bor i Three Pines, og som vi lærer bedre at kende bog for bog. 

”Mørket” af Ragnar Jónasson
Engang imellem støder man som læser på slutninger, der hiver gulvtæppet helt væk under en. Det her er en sådan bog. Politikvinden Hulda står på tærsklen til at blive pensioneret, men inden da har hun tid til at undersøge en sidste sag. Hun vælger en såkaldt Cold Case; en uopklaret sag om en russisk, kvindelig asylansøger, der blev fundet død i vandkanten. Hulda kaster sig over sagen, men hun begår én fejl, der skal vise sig at få fatale konsekvenser. Bogen udmærker sig ved sit stemningsfyldte miljø og er første del af trilogien om politikvinden Hulda.

Tags
Materialer