Sara anbefaler ni bøger til din sommer

Af Anonym (ikke efterprøvet)
28.06.18
"Jeg har læst professionelt og læst for sjov, men foretrækker at have frit valg på alle hylder, for jeg læser for at blive forført af en god historie. "

Jeg er afgjort til den store fortælling og det gode sprog. Jeg kan genlæse en særligt god sætning igen og igen. Jeg læser aldrig biografier og kun en sjælden gang krimier. 

Her er ni stærke bud på fantastiske bøger – hvis du spurgte mig en anden dag, så listen måske anderledes ud. For i virkeligheden handler det om timing, den rigtige bog til den rigtige læser på det rigtige tidspunkt – det er dét, der skaber oplevelsen!

Mit bedste tip: Man er garanteret en god læseoplevelse, hvis man vælger bøger, der har vundet ”The Man Booker Prize”!


Tre små bøger, der er hurtigt læst, men blive husket længe:

Janne Teller: Intet

En enkelt historie, hvor alt er på spil. For hvad er egentlig meningen med livet? Er det alt eller intet? En flok børn bliver fanget i et farligt spil, hvor indsatsen hele tiden stiger. Hvor langt skal de gå for at overbevise deres kammerat (og sig selv) om at livet har værdi?

Jan Wiese: Kvinden der klædte sig nøgen for sin elskede

Et mysterium og et eventyr i den fineste lille roman. Temaerne er uskyldstab og mirakler, og så er hovedpersonen bibliotekar. Hvad mere kan man ønske sig? 

Camille Laurens: I disse arme

Sproget i denne bog er så lækkert, at det smelter i munden, selvom den er oversat fra fransk. Camilla Laurens fortæller om sit forhold til mænd; faderen, sønnen og elskeren - og alle de andre mænd i hendes liv. Det er en beretning om et kvindeliv, der er blevet formet af mænd og om begæret efter mænd. 


Tre kæmpestore læseoplevelser med anderledes hovedpersoner

Sofi Oksanen: Renselse

En historie, der gør så ondt og er så velskrevet, at man efter endt læsning ender lidt i et vakuum – også når man kigger efter en værdig afløser. Romanen handler om to estiske kvinder, der hver især har overlevet umenneskelige grusomheder. En historie  om overgreb, men også om overlevelse. Den indbragte forfatteren Nordisk Råds Litteraturpris.  


Italo Calvino: Hvis en vinternat en rejsende

Det her er åbenbart en bog man enten elsker eller hader. Jeg hører til de første. Det er en historie om historier. En bog om bøger. En fortælling, der leger med rammerne og reglerne for, hvordan en historie skal fortælles. Den handler om læseren og læseren er dig!


Christian Jungersen: Krat

Det er "Krat" og ikke "Stoner", der er den bedste bog, du aldrig har hørt om!
Læs om 82-årige Poul Martin, der kigger tilbage på sit liv og særligt venskabet med Eduard. En fortælling om psykologiske spil, der langsomt stiger i styrke indtil man er fuldstændigt opslugt og besat af at forstå, hvad der egentlig er foregået mellem de to mænd? 


De særligt udvalgte (spørg mig, jeg har mange)

Philip Pullman: Lyra-Trilogien (Det gyldne kompas, Skyggernes kniv, Ravkikkerten)

Fantasy når det er allerbedst! Hele menneskehedens skæbne er på spil og alle gode og onde kræfter i form af hekse, ærkeengle og talende dyr kaster sig ind i kampen, når religion og videnskab tørner sammen i et brag af en børnebogstrilogi baseret på Miltons: Det tabte paradis. 

Herbjørg Wassmo: Dinas bog (første bind i Dina-Trilogien)

En rå udgave af en familiekrønike. Det er historien om Dina, en stærk og vild kvinde, der i bedste Scarlett O´Hara-stil forfører, manipulerer og kæmper med og mod sine omgivelser. Åbningsscenen i "Dinas bog" er uforglemmelig, og det er en usædvanlig velskrevet fortælling. 
 
Helle Helle: Dette burde skrives i nutid (og alle andre bøger af samme forfatter)

Kan ikke beskrive Helle Helles bøger bedre end weekendavisens anmelder Lars Bukdahl: ”I denne roman sker der ikke en skid, men det er denne ikke-skid, der sker, sker, sker, sker.”

Læs også Jans sommeranbefalinger her, Ninas her, Michaels her, Helles her, Cecilies her, og Andreas' her.

Materialer