Ny og kontroversiel graphic novel
Ny og kontroversiel graphic novel

Sabrina - en uhyggelig analyse af vores samtid

30.09.20
Sabrina er en ny og kontroversiel graphic novel, der sætter spot på konspirationsteorier og fake news.

"Sabrina" handler om den unge, amerikanske kvinde Sabrina, der pludselig forsvinder. Vi følger hendes kæreste, Teddy, der i sin sorg flytter ind hos barndomsvennen, Calvin, der arbejder for det amerikanske forsvar.

En dag dukker der et videobånd op, der viser mordet på Sabrina og kort tid efter finder politiet liget af den unge kvinde i en lejlighed få meter fra hendes egen. Her finder de også liget af den formodede gerningsmand, der har begået selvmord. 

En tragisk og meningsløs voldshandling, der er svær at forklare. På forskellige internetfora og radioprogrammer bliver sagen og drabsvideoen dog nærstuderet og snart begynder konspirationsteorierne at blomstre.

Sabrinas sørgende familie, Teddy og Calvin bliver chikaneret til at udtale sig - for er det ikke i virkeligheden regeringen, der står bag det voldsomme drab og er det ikke lidt underligt, at Calvin arbejder for det amerikanske militær? 

Som læser bliver du selv stillet spørgsmålet: Hvad er sandt og hvad er falsk? Konspirationsteoretikernes behagelige logik virker tillokkende for læseren - for hvis ikke de har ret, er Sabrinas voldsomme død meningsløs. 

"Sabrina" behandler højaktuelle emner som fake news, terror og konspirationsteorier, der skyder op fra det mørke internets kringelkroge - samt hvilke menneskelige konsekvenser det afstedkommer i den virkelige verden. 

Den simple og stilistiske tegnestil bidrager til en fornemmelse af fremmedgjorthed og uhygge, som klæder fortællingen. 

"Sabrina" er den første tegneserie nogensinde, der er blevet nomineret til den prestigefulde "Booker Prize" - og det synes jeg, er helt fortjent. 

Materialer