kompas, kort, solbriller og rejsedokumenter på et bord

Romaner til rejsen

11.07.19
Vi guider dig her til gode bøger fra alverdens populære rejsemål. Gå på opdagelse i litteraturen, mens du dykker ned i den stemning og kultur, der kendetegner din rejsedestination.

Læs med, lad dig inspirere og reservér bøgerne nederst på siden. 

USA: Frihed af Jonathan Franzen

Frihed er et af de vigtigste begreber for den amerikanske identitet, men hvad stiller mennesket op med sin frihed? Det undersøger Jonathan Franzen i denne velskrevne og humoristiske roman, som handler om ægteparret Patty og Walter Berglund, som på trods af deres perfekte facade og progressive holdninger, kæmper med melankoli og fortrydelse. Bogen indeholder fremragende karakterportrætter, sydende beskrivelser af forstadsliv og giver en stor indsigt i konsekvenserne af det amerikanske frihedsbegreb. Frihed blev af en række anmeldere udråbt til at være The Great American Novel – den store amerikanske samtidsroman, som formår at indfange den amerikanske ånd på godt og ondt.

Japan: Min fjerne barndomsby af Jiro Taniguchi (Graphic novel)

Bogen her er en virkelig fin grafisk fortælling om en tømmermandsramt mand, der kører for langt i toget og vågner op i sin barndomsby. Den ufrivillige rejse tilbage til fortidens provins giver anledning til, at vi kan følge ham, mens han vandrer rundt i barndommens landskab og bliver konfronteret med de valg, han har truffet, og de mennesker, han har mistet. Jiro Taniguchi er den poetiske mangas mester og hans fortællinger om det nære liv i Japans forstæder og provinsbyer er både smukke og vedkommende.

Spanien: Havets katedral af Ildefonso Falcones

Gør dig klar til en underholdende og farverig pageturner til strandturen eller bjerghytten. Havets katedral er en historisk roman, der udspiller sig i 1300-tallets Barcelona og følger et stort persongalleri under et prestigefyldt katedralbyggeri. Arnau Estanyol flygter sammen med sin far fra et stavnsbåndet liv på landet, og de ankommer sammen til Barcelona. Efter farens død må han på bedste beskub forsøge at skabe et liv for sig selv. Det rummer både store successer men også et hav af problemer. Sideløbende med det medrivende plot er bogen spækket med historisk viden, udredning af religiøse fejder og beskrivelser af samfundsforholdene i Spaniens middelalder.

Sydafrika: Vanære af J.M. Coetzee

Den prisbelønnede roman Vanære (Disgrace) handler om den aldrende litteraturprofessor David Lurie, der beskyldes for at have udnyttet sin stilling til at indlede et seksuelt forhold til en studerende. Han anerkender sin skyld uden anger, bliver fyret og flytter ud til sin datters farm i den sydafrikanske bush. I de øde landområder træder racespændingerne mellem sorte sydafrikanere og hvide boere pludseligt tydeligt frem for David. Han oplever et voldsomt overfald på farmen, hvor hans datter bliver voldtaget og han selv bliver tæsket, og den oplevelse sætter hele hans verdensopfattelse i bevægelse. I løbet af romanen går det op for læseren, at vi ikke bare læser om en aldrende hvid mands livskrise, men om Sydafrikas store splittelse imellem det afrikanske og europæiske, mellem velstand og fattigdom og mellem sort og hvid. Romanen illustrerer på skarpeste vis, hvordan raceproblematikkens indvirkning på samfundet både sætter spor økonomisk, socialt og psykologisk.

Tyskland: Opmålingen af verden af Daniel Kehlman

Vi befinder os i en verden, der endnu ikke er opmålt. Her findes endnu ikke videnskabelige fællesbetegnelser eller fælles måleenheder, og verden indeholder stadig mystiske, uudforskede egne, som europæerne endnu ikke har betrådt. Her følger vi to af verdenshistoriens største videnskabsmænd, tyskerne Alexander von Humboldt og Carl Friedrich Gauss, der er i gang med at opmåle verden på hver deres måde. Humboldt rejser ud og får jord under neglene, Gauss bliver hjemme, knuser matematiske formler og holder sin kikkert for øjet. Denne filosofiske og underholdende roman beskriver eminent, hvordan tysk oplysnings videnskabstraditioner, værdier og verdensbilleder har præget vores fælles virkelighed igennem århundreder.

Estland: Renselse af Sofi Oksanen

En gammel estisk bondekone finder en ung russisk pige forslået på sin gårdsplads. Hun er blevet offer for trafficking. I gamle Aliides køkken udfoldes de to kvinders familiehistorier, som viser sig at være uløseligt forbundet. Samtidig væves Estlands historie og landets forhold til den russiske overmagt smukt ind i romanen. Bogen giver et detaljeret indblik i krigens konsekvenser for de to kvinder og for den estiske folkementalitet, og sammenfletningen af de personlige historier og den politiske virkelighed er perfekt afmålt. Som opfølger til Renselse kan man roligt give sig i kast med Oksanens roman Da duerne forsvandt, som handler om Estlands umulige politiske position under 2. verdenskrig.

Italien: Min geniale veninde af Elena Ferrante

To veninder vokser op i Napolis ludfattige kvarter, de bliver tæt forbundne, men med tiden begynder deres forskelligheder at sætte sine spor i deres relation. Bogen tegner et indlevende portræt af den syditalienske kultur, af tiden omkring 1950’erne og af relationen i mellem de to veninder, som glider fra hinanden i ungdommen og kun flygtigt mødes igen op gennem livet. Min geniale veninde er første bind i serien om de to syditalienske kvinder, Elena og Lila.

Østrig: Verden af i går af Stefan Zweig

Her får du et enestående indblik i Østrigs og Europas kulturhistorie set gennem den fremragende forfatter Stefan Zweigs øjne. Wien er udgangspunktet for erindringsbogen som skildrer livet før, under og efter 1. verdenskrig med stor kulturel indsigt og en mærkbar kærlighed til det kosmopolitiske Europa. Nazismen drog Zweig på flugt og han skrev Verden af i går fra sit eksil i Brasilien. Det er en ekstremt velskrevet og billedmættet beskrivelse af livet før krigen og frem til nazismens indtog, som Zweig opfattede som det dannede Europas endelige undergang.

 

Materialer