Romaner om valgets store temaer

13.10.22
Er du træt af hurtige debatter og tarvelige personangreb? Så lad romanerne gøre dig klogere på valgets største temaer

Folketingsvalget er på trapperne, og medierne er fyldt med valgrummel.
Vil du et spadestik dybere i de store valgtemaer? Så lad romanerne guide dig!

Sundhed

Mange danskere bekymrer sig om sundhedsvæsenets tilstand. Unge mistrives som aldrig før, og i psykiatrien er der udfordringer med at få bragt ventelisterne ned.

Læs Fine Gråbøl: Ungeenheden
I romanen får vi et nuanceret portræt af en enhed for psykisk sårbare unge og et stærkt indblik i deres liv, håb og desillusion. I fællesskab kæmper de unge for at hænge sammen i en usammenhængende verden.

Krigen i Ukraine

Der er krig i Europa, og selv i vores egen Østersø mærker vi trykbølgerne. De russisk-ukrainske spændinger er omdrejningspunktet for denne vigtige roman.

Læs Sergij Zjadan: Og midt i alt dette går frontlinjen
Læreren Pasja bor sammen med sin far i en slidt gammel lejlighed i Østukraine. Udenfor nærmer den russiske hær sig, og det bliver Pasjas opgave at hente sin nevø fra skolehjemmet i den anden ende af byen.
En vedkommende og rå skildring af krigens brutale konsekvenser for helt almindelige mennesker. 

Klima

Temperaturerne stiger, og kloden er under heftig forandring. Arbejder vi hurtigt nok på at stoppe klimaforandringerne – og er det staten, eller er det os selv, der skal handle?

Læs Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder
De svenske skove står i flammer og under overfladen ulmer optøjer, desperation og kaos. Didrik er en svensk familiefar, som både er klimabevidst og lidt for magelig. Han bliver billedet på lammelsen i samfundet, men hvordan går det når hans børn pludselig får ansvaret for at handle? ”Selv hvis alt forsvinder” er en roman om ansvar i klimakrisens tidsalder.

Ulighed

I en tid med stigende energipriser og buldrende inflation bekymrer flere og flere sig om, hvor meget der er tilbage på kistebunden i slutningen af måneden.

Læs Morten Pape: I ruiner
”I ruiner” er den sidste del af Amager-trilogien, og den er en stærk og kompleks skildring af ulighed i samfundet.
Vi følger Amalie fra Amager og hendes familie i tiden efter finanskrisen og Amagerbankens krak. En solid murstensroman, der tager livtag med samfundets store strukturer.
 

Materialer