Foredrag med Helle Helle

Nysgerrig på Helle Helle?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
31.01.19

Helle Helle er en af Danmarks mest populære forfatterinde, og er du ikke kommet i gang med hendes forfatterskab, skal du bestemt unde sig selv den fornøjelse at læse nogle af hendes værker. Helle Helle er nok bedst kendt for sin gennembrudsroman ”Rødby-Puttgarden”, for hvilken hun modtog Kritikerprisen i 2005. Romanen skildrer de to søstre Tine og Janes liv som ekspeditricer i parfumeriet på Rødby-Puttgarden-færgen i slutningen af 80’erne, og  med Helle Helles helt særlige evne til altid at skildre de stille eksistenser, rammer hun hverdags- og provinslivet på kornet.

Siden er det blevet til en perlerække af skønne romaner: ”Ned til hundene”, ”Dette burde skrives i nutid”, ”Hvis det er” og senest ”De”. Alle romanerne kan læses uafhængigt af hinanden.

Fælles for Helle Helles romaner er hendes særlige skrivestil. Hun kan noget helt særligt med ord, hun drejer og vender dem, og hun bruger få af dem, med en underfundig omhu, men formår at indikere selv rigtigt svære følelser og oplevelser på en underspillet og underforstået måde. Hun kan som ingen anden beskrive en overflade, der er ved at krakelere. Med en nøgtern realisme og rammende replikker indfanger hun hverdagen, hvor dramaet lurer lige under overfladen.

Helle Helles stramme og underspillede skrivestil er blevet kaldt 'isbjergteknik'; hun beskriver hvad personerne siger og hvad de gør, ikke hvad de føler. Men samtidig er du som læser ikke i tvivl om, hvilke følelser, der er involveret.  

Helle Helle har ud over Kritikerprisen bl.a. modtaget De gyldne laurbær i 2012 og Det Danske Akademis Store Pris i 2016.

Tags
Materialer