Nye stemmer fra det multikulturelle Frankrig

Tre romaner om at leve mellem to kulturer i Frankrig

Det sidste år har den franske litterære scene budt på flere stærke romaner skrevet af franskmænd med rødder fra andre lande. Fælles for bøgerne er, at de har tydelige selvbiografiske træk, der gør budskaberne vedkommende, troværdige og ikke mindst ekstremt vigtige. 
Vi præsenterer her kort tre romaner, der sætter fokus på det at leve mellem to kulturer i det moderne Frankrig med alt, hvad dertil hører af stereotyper, fordomme, kultursammenstød og arven fra kolonitiden. Læs med her: 

”Storebror” af Mahir Guven
I den spritnye ”Storebror” taler to muslimske brødre gennem 41 korte fortællinger om deres kamp for at navigere i Frankrigs multikulturelle samfund. 
Storebror kører Uber, et liv med mange timer bag rattet og resten med venner, sin ateistisk-kommunistiske far og flere forskellige kærester. Lillebror er en idealistisk sygeplejerske, der som udsendt for en muslimsk humanitær ngo kommer i kontakt med et islamistisk netværk i Syrien. Uventet vender han tilbage til Paris og flytter ind hos sin storebror, der ikke aner, hvem lillebroren nu arbejder med – eller imod.

”Menneskets dybeste erindring” af Mohamed Mbougar Sarr
Til læsere af internationel verdenslitteratur kommer her ”Menneskets dybeste erindring”. Bogen er en dybt original dannelsesroman, en undersøgelse af kolonialismens komplekse arv og en detektivhistorie fortalt med humor og overskud. Og først og fremmest er romanen en kærlighedserklæring til litteraturen selv. Bogen har solgt en halv million eksemplarer i Frankrig og vandt den prestigefyldte franske Goncourt-pris i 2021.

”Den yngste” af Fatima Daas
”Den yngste” udkom for et år siden til rosende ord og bl.a. 5/6 hjerter hos Politiken. Bogen er et eksempel på, at hvis der ikke findes bøger om én, må man skrive dem selv. Det gjorde denne unge muslimske og lesbiske kvinde, hvis liv er præget af følelsen af at være forkert. 
 

Tags
Materialer