stjernehimmel

Nye bøger med masser af stjerner

Anmeldernes yndlingsbøger lige nu

”Dobbelte ruder” af Halldóra Thoroddson  
På Island møder en aldrende kvinde kærligheden igen, efter hendes mand er død. Men kan man overhovedet forelske sig, når man er over 75? ”Islandsk roman om glæden ved at blive gammel er velfortjent på vej ud i flere lande.” 5/6 hjerter – Politiken. 

”Ingen vej udenom” af Niels Barfoed
Erindringsglimt fra forfatterens lange liv: Man møder en mand, der møder livet med åben pande. Både det liv, han har levet i gamle dage, og det, der ligger lige for, når han går ud ad sin gadedør. ”Omveje og udenomssnak, indskud og indfald er den uimodståelige koreografi i Niels Barfoeds 34 korte elegant slentrende essays om levende og døde, kærlighed og krig.” 5/6 stjerner – Politiken. 

”Det Danmark du kender” af Peder Frederik Jensen
Den unge fremadstræbende Niels fra samfundets bund og borgmester Morten Jørgensen støder fatalt sammen en tidlig morgen på en landevej på Lolland. ”Peder Frederik Jensens sprog er klart og fint. Tonen er ramt på kornet, og karakterernes psykologi overbevisende.” 5/6 stjerner – Kristeligt Dagblad. 

”Paradis først” af Kristina Stoltz
Udfordrende og smukt skrevet fortælling om det stormfulde kærlighedsforhold mellem danske Kristina og afroamerikanske Marlon. Da Kristina rejser til USA for at besøge Marlon tyve år efter, deres forhold sluttede, får det minderne om deres forhold til at pible frem. ”Paradis først er en type både nøgtern, sanselig og klog kærlighedsfortælling, som man ikke ser hver dag på dansk.” 5/6 hjerter – Politiken. 

”99 digte” af Peter Poulsen
Udvalgte digte fra 50 års forfattervirksomhed, der handler om menneskelivet, som det udfolder sig. ”Peter Poulsen er en stor dansk digter - det slås fast med et udvalg af 80-års fødselarens digte fra fem årtier.” 5/6 hjerter – Politiken. 

”Ødemark” af Stina Jackson
Liv hader sin dominerende gamle far, men bliver alligevel boende hjemme, selv om hun er voksen og har en teenagesøn. En nat bliver han skudt, men hvorfor? Og hvad skal Liv nu stille op? ” Det er måske ikke så underligt, at svenske Stina Jacksons anden roman fra de tyndtbefolkede nordsvenske vidder kaldes en spændingsroman, for den er dyster og dirrende nervepirrende som få, og den hensætter sin læser i lige præcis den frydefulde gru, som den slags bøger kan, når de er bedst.” 5/6 stjerner – Berlingske Tidende. 

”Aldrig, aldrig, aldrig” af Linn Strømsborg
Ikke alle kvinder ønsker at få børn. Hovedpersonen gør ikke, og da hendes mand gennem otte år skifter mening, udløser det en krise i parforholdet, og tvinger kvinden til at tage sit liv op til revision. ”Ud over at bidrage til et tørkeramt område i litteraturen er dette en helt forrygende uselvisk og omsorgsfuld roman.” 5/6 stjerner – Berlingske Tidende. 

”Voksnes løgnagtige liv” af Elena Ferrante
Giovanna lever i en tilsyneladende harmonisk og kærlig familie, der deler hendes interesse for litteratur og filosofi. Harmonien brydes, da forældrene bliver skilt og Giovanna havner i en stor eksistentiel krise, der får hende til at vende blikket indad og reagere udad. ”Elena Ferrante er aktuel med endnu en vidunderlig roman om geniale, forfærdelige, fantastiske, liderlige og fejlbarlige kvinder i Napoli.” 5/6 stjerner – Jyllands-Posten. 

”Mit arbejde” af Olga Ravn
Anna har netop født sit første barn og bor i Stockholm med sin kæreste Aksel. Men hvor bliver lykken af? En gribende fortælling om fødselsdepression i en genreblanding af både prosa, digte og breve. ”Olga Ravn skriver blændende om det arbejde at være mor og det arbejde at skrive. Hendes digte fremstår, som om de er skrevet direkte fra barselsstuen og går i mit bækkens dyb.” 5/6 hjerter – Politiken. 

”Jeg kan huske” af Joe Brainard
Eksperimenterende bog, hvor alle sætninger indledes med "Jeg kan huske" efterfulgt af forfatterens personlige anekdoter om sin barndom og opvækst i Oklahoma, om venskab, idoler og kunstnerdrømme i New York, om poesi, mad, genstande, (homo)seksualitet og meget mere. ”Joe Brainards utraditionelle erindringsbog fra 1975 er endelig kommet på dansk, og den fortjener klassikerstatus.” 5/6 hjerter – Politiken. 

”Kongeriget” af Jo Nesbø
Roy er mekaniker og lever et simpelt liv i en lille norsk fjeldbygd. Men freden bliver forstyrret, da hans lillebror, Carl, vender hjem med en ny kone og vidtløftige planer. Carl er forretningsmand og vil bygge et stort hotel for at bringe nyt liv til bygden, men snart kommer hemmeligheder fra brødrenes barndom på tværs. ”Nordmanden er stærkt tilbage med en enestående thriller om to brødre, en koket kvinde og hoteldrømme, som bliver til mareridt.” 5/6 hjerter – Politiken. 

"Døren" af Magda Szabó 
Forfatterinden Magda mangler en husholderske og ansætter den ældre kvinde Emerence. Med tiden udvikler de to et ganske særligt forhold, og da Emerence, trods sit jernhelbred, til sidst bliver syg, træffer Magda et skæbnesvangert valg. "Døren er sjælfuld, åndfuld og aldeles pragtfuld." 6/6 stjerner - Jyllands-Posten. 

Tags
Materialer