Nina anbefaler ni bøger til din sommer

"Jeg holder af bøger, der vil noget."
Jeg holder af bøger der vil noget. Enten i deres emne eller udfordrende stil. De fleste romaner jeg læser findes indenfor realismen, men jeg kan ikke stå for dem der kommenterer på verden igennem det fabulerende eller eventyrlige. Som faglig formidler har jeg selvfølgelig også en stor interesse for faglitteratur. De bedste fagbøger er skrevet i et medrivende sprog og af en der brænder for emnet!
De fleste af mine anbefalinger findes også som e- eller lydbøger på E-reolen. Læs med her:
 
1) Lionel Shriver, Vi er nødt til at tale om Kevin (Roman)
 
Nogle gange får man fat i en bog, der bliver hængende hos en længe efter den sidste side er læst. Det her er sådan en bog! Da Evas søn Kevin var femten år myrdede han 9 mennesker i et skoleskyderi. To år senere forsøger Eva, at bearbejde tragedien i en række breve til Kevins far. Bogen er en voldsom og poetisk perle om kærlighed og egoisme: Hvad gør man, hvis man ikke bryder sig om det barn man får?
 
2) Robert Zola Christensen, Hævn (2013, 13.17)
 
En rigtig appetitlig, letlæselig lille sag, der handler om noget så uappetitligt som hævn. Bogen fanger emnet godt og beskriver hævn med alt hvad det indeholder af gru og underholdning. Hvis du ikke synes den er god, så kan du jo kaste den efter mig…
 
3) Jacob Ejersbo, Superego (Noveller)
 
Jeg knuselsker Ejersbos bøger, men den her novellesamling har en særlig plads i mit hjerte. I Superego er ungdommen rastløs, frygtløs og iscenesat. Med sin sædvanlige usentimentale og skarpe stil, skildrer Ejersbo en generations søgen efter noget der virker en smule ægte.
 
4) Max Brooks, World War Z (Roman)
 
Z står for zombie. Igennem en række retrospektive interviews, fortælles historien om, da verden næsten gik under, men der er faktisk ikke ret mange zombier med. Brooks bruger zombieplagen som afsæt til en kommentar om verdenspolitik og menneskets sociologi. Og det er sådan jeg elsker zombier mest – som symbol på sprækkerne i vores civilisation!
 
5) Kaspar Colling Nielsen, Mount København (Noveller)
 
Læs den og læs den igen! I en blanding af fabulerende beretninger og faktuelle beskrivelser om et meget anderledes Danmark, fortælles persongalleriets skæbner. Som f.eks. Flemming Aksel Møller, der på grund af en kontinuerlig række af større og mindre ydmygelser gennem et langt liv bliver magnetisk.
 
6) Sylvia Plath, Glasklokken (Roman)
 
Plath er særligt hyldet for sine digte, men alle bør låne denne bog – først til sig selv og så til sine børn. Stilen er sarkastisk og selvironisk, men emnet er benhårdt. Kvinderne i bogen har utallige drømme, men på hver deres facon ender de i et mareridt.
 
7) Dave Goulson, Humlen ved det hele – mit eventyrlige liv med bier (2015, 58.441)
 
Jeg er bange for bier. Det har bogen ikke ændret på, men Goulson fortæller om dyret med en sådan kærlighed, at fascinationen af dem nu næsten er lige så stor. Bogen er både humoristisk og poetisk, og kan let anbefales til alle der typisk ikke læser faglitteratur.
 
8) Naja Marie Aidt, Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage (Roman)
 
Dette er uden tvivl en af de hårdeste bøger jeg nogensinde har læst. I en blanding af erindringer, citater og brudstykker af tanker, undersøger Aidt koncepter om døden efter hendes søns dødsulykke. Bogen er et lille stykke smertende kunst.
 
9) Haruki Murakami, Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe (2007, 99.4)
 
Denne selvbiografi bør læses af alle der elsker Murakami eller løb, for det er præcis det den handler om. Med poesi og lune giver han et indblik i sig selv og slutter rammene af med et ønske til hans gravskrift: ”Haruki Murakami, Forfatter (og løber) – I det mindste gik han aldrig”.
 
Læs også Saras sommeranbefalinger her, Jans her, Helles her, Cecilies her, og Andreas' her.
Materialer