Naturen i litteraturen

Seks gode bøger om naturen

Solen skinner i skrivende stund fra en skyfri himmel, der er den flotteste nuance af blå. Foråret er på sit højeste og inviterer os udenfor. I den anledning hylder vi naturen og foråret med en række gode bøger, der på en eller anden måde handler om naturen.

Susan anbefaler:
”Naboplanter” af Sofie Isager Ahl
”Naboplanter” er den fineste lille samling poetiske tekster, der stilfærdigt og sansende fabulerer over former, landskaber og liv med et særligt blik på planter som sociale væsner. Der er tekster tilegnet smørblomst, brændenælde og lupin, andre om landskaber og årstider. Og om helt almindeligt havearbejde. 
Definitionen på en naboplante er en plante, der bærer på noget, et stof eller en særlig evne, som kan være gavnlig eller sårende for andre plantearter. 
En helt særlig læseoplevelse, der skaber forståelse for naturens væsen.

Nina anbefaler:
"Mit magiske træ - og andre fortællinger om naturens kraft" af Rane Willerslev & Danni Travn

”Mit magiske træ” er en kærlighedserklæring til naturen!
Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, fortæller på underholdende og tankevækkende vis om sit forhold til naturens vildskab og spirituelle sider. Det gælder samtaler med træer, euforiserende svampe, og hvad naturen kan lære os, hvis vi lytter og mærker efter, når vi færdes i den. Du behøver ikke at være naturelsker for at læse denne bog, men du kommer til at elske naturen, hvis du gør.

Jakob anbefaler:
”Walden – Livet i skoven” af Henry David Thoreau 
Over 150 år før norske Erlend Loe hittede med selvrealiseringsromanen ”Doppler”, og ”Alene i vildmarken” var titlen på et tv-program, skrev Henry David Thoreau klassikeren, og selvhjælpsbogen over dem alle, ”Walden - Livet i skoven”. I to år levede Thoreau alene i skoven omkring Walden Pound og hans betragtninger om forholdet mellem natur og mennesker fremstår overraskende moderne, og er stadig vedkommende i 2022. Et “must” for alle naturentusiaster. (Og vi har også bogen som lydbog, hvis du  skal i haven)

Signe anbefaler: 
”Stormfulde højder” af Emily Brontë
Hedelandskabets skønhed og brutalitet bliver udforsket i Emily Brontës mesterlige klassiker "Stormfulde højder". Den vilde hede udgør rammen om den altopslugende kærlighed mellem Cathrine Earnshaw og hittebarnet Heathcliff. De to vokser op sammen, men deres veje skilles, på grund af Earnshaw-familiens drift imod social opstigning og Cathrines forlovelse med den rige nabo, Edgar Linton. Hvad ville være mere oplagt end på en solskinsdag at begive sig ud på hede eller eng med bogen under armen? Hvis du er en sofakartoffel, der foretrækker at nyde naturen på afstand i et komfortabelt polstret møbel, så und også dig selv at se Andrea Arnolds smukke filmatisering af romanen, som ligger frit tilgængelig for dig på Filmstriben her.

Cecilie anbefaler: 
”Fuglene” af Tarjei Vesaas 
En af mine allerstørste læseoplevelser de seneste år har uden tvivl været den norske klassiker ”Fuglene” af Tarjei Vesaas. Her møder man Mattis, der bor sammen med sin søster i udkanten af et lille samfund og ikke er, som folk er flest. Mattis har et tæt forhold til naturen; han forundres af den, han beundrer den, og han kommunikerer med den – og den med ham! En fantastisk, rørende og stemningsfyldt bog med skønne beskrivelser af et menneskes måde at være i naturen – og om så meget mere. Vesaas fik som den første normand tildelt Nordisk Råds litteraturpris, og det er fuldt forståeligt.   

Benjamin anbefaler:
”Kør din plov over de dødes knogler” af Olga Tokarczuk 
Nobelpristageren Olga Tokarczuks roman er en dyster, morsom og forunderlig krimi om det moderne menneskes vulgære ødelæggelse af naturen. Ja, da jeg læste romanen følte jeg det nærmest, som så jeg en mørk, stemningsmættet krimifilm!
Den pensionerede Janina Duszejko, der bor i et øde område i Polen, er forbitret over de lokale jægeres rovdrift på skovens dyr og myndighedernes ligegyldighed. Men en dag findes en af naboerne pludselig død, og det bliver begyndelsen på en række mystiske dødsfald af de lokale jægere rundt omkring i skov og krat. Jægerne er nu de jagede. Det lokale politi er rådvilde, men Duszejko er på sporet. Er naturen nu ved at gøre gengæld for menneskenes hensynsløshed? 
 

Materialer